Verkkouutiset

Monessa kodissa mietitään, miten talvesta ja epävarmoista ajoista selvitään. LEHTIKUVA/MIKKO STIG

Suomalaisten suurin huolenaihe on inflaatio

YTK Työttömyyskassan laajassa jäsenkyselyssä toiseksi eniten huolettaa Ukrainan sota.

– Inflaatio on jäsentemme ylivoimaisesti suurin huolenaihe: sen valitsi peräti 45 prosenttia vastaajista. Monessa kodissa mietitään, miten talvesta ja epävarmoista ajoista selvitään. Hintatason nousu on kourintuntuva asia, joka tulee väkisinkin vastaan arjessa: kaupan tiskillä ja laskuja maksaessa, sanoo YTK:n toimitusjohtaja Auli Hänninen.

Kaikkein huolestuneimpia hintatason noususta ovat nuoret. Jopa 66 prosenttia 18–24-vuotiaista vastaajista nimesi inflaation ykköshuolekseen. Mitä nuorempi vastaaja on, sitä enemmän hintojen nousu keskimäärin huolestuttaa.

Ukrainan sodasta huolestuneimpia ovat 55–64-vuotiaat. Ikäryhmän vastaajista 34 prosenttia nimesi sen suurimmaksi huolenaiheekseen.

Ilmastonmuutoksesta ovat huolestuneimpia 25–34-vuotiaat, joista prosentille se on nimetyistä huolenaiheista suurin. Koronapandemia ei saa merkittävää määrää mainintoja missään ikäryhmässä. Se on suurin huolenaihe alle yhdelle prosentille ikäryhmästä riippumatta.

Valtionvelka ei myöskään nouse suurimpien huolenaiheiden joukkoon. Huolestuneimpia siitä ovat 55–64-vuotiaat, joista sen nimesi suurimmaksi huolekseen 5,6 prosenttia vastaajista.

Hintojen nousuun vastataan etenkin kulutusta karsimalla

YTK kysyi jäseniltään myös sitä, onko inflaatio vaikuttanut heidän valintoihinsa työelämässä ja arjessa. Yli puolet vastaajista (54 %) on vähentänyt kulutustaan ja pyrkinyt säästämään rahaa.

Parempipalkkaista työtä sitä vielä löytämättä on etsinyt viisi prosenttia, palkankorotusta pyytänyt neljä prosenttia ja työpaikkaa palkan perässä vaihtanut kolme prosenttia vastaajista. Viisi prosenttia vastaajista kertoo pyrkineensä kasvattamaan työmääräänsä ja sitä kautta tulojaan.

Vastaajista 22 prosenttia vastaajista kertoo, ettei inflaatio ole vaikuttanut työhön tai arkeen. Näin vastanneiden keskuudessa korostuvat yli 50 000 euroa vuodessa tienaavat vastaajat.

YTK Työttömyyskassaan kuuluu noin joka neljäs suomalainen palkansaaja. YTK Työttömyyskassa kysyi jäseniltään, mikä huolestuttaa heitä yhteiskunnallisella tasolla eniten juuri nyt. Kysymys kysyttiin osana Jäsenpulssi-kyselytutkimusta, johon vastasi 16 866 työikäistä YTK:n jäsentä. Kysely toteutettiin 27.10.–3.11.2022. Vastaaja sai valita vain yhden vaihtoehdon.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)