Sotatieteiden tohtorin ja Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden työelämäprofessori Jarno Limnéllin mukaan sähköverkkoihin ja energialaitoksiin iskelmällä vaikutetaan tietoisesti yhteiskunnan perustoimintoihin ja ihmisten elinolosuhteisiin.
Venäjä on tehnyt viime aikoina lukuisia iskuja Ukrainan sähköverkkoihin, energialaitoksiin ja muuhun keskeiseen infrastruktuuriin. Iskut ovat aiheuttaneet laajoja sähkökatkoksia ja vedenjakelun häiriöitä Ukrainassa.
– Sotaa käydään kotirintamaa ja siviilejä kohtaan, tietoisesti ja julmasti. Arvioiden mukana Kiovassa on parhaillaan 80 prosenttia ihmisistä ilman vettä, Limnéll kirjoittaa Twitterissä.
Hän huomauttaa, että Venäjä ei ole perääntymässä sodasta tai luovuttamassa vaan päinvastoin.
– Tämä tulee lännessä vihdoin ymmärtää. Mitä kauemmin sivusta katsomme ja ”vähän kerrallaan” tuemme, sitä pidempään niin sota kuin valtava inhimillinen kärsimys jatkuvat. Teot tai tekemättömyys historiallisia.
Limnéllin mukaan on toimittava päättäväisesti, jotta ukrainalaiset selviävät talven yli. Tämä tarkoittaa mittavaa taloudellista, energia- ja ilmapuolustusjärjestelmien sekä teknistä tukea.
– Poliittiset tukipuheet eivät riitä, avun oltava konkreettista ja nopeaa.
Hän muistuttaa, että lähenevä talvi tarkoittaa myös sotapakolaisten lisääntymistä Ukrainasta länteen.
– Tämä toisen maailmansodan jälkeinen suurin massaliikehdintä Euroopassa herättänee myös vastustavaa poliittista liikehdintää Venäjän provosoimana, ja tämä on syytä ennakoida. He pakenevat sotaa.
Limnéllin mukaan tällaisina hetkinä on syytä miettiä, miten toivoisi itseään, omaa kansakuntaansa ja maatansa kohdeltavan samanlaisen julmuuden kohteena kuin Ukraina tällä hetkellä on.
– Toistuvasti on myös hyvä pitää mielessä, että Ukraina puolustaa myös Eurooppaa ja tulevaisuuttamme, Limnéll päättää.
1. Sähköverkkoihin ja energialaitoksiin iskemällä vaikutetaan tietoisesti yhteiskunnan perustoimintoihin ja ihmisten elinolosuhteisiin. Sotaa käydään kotirintamaa ja siviilejä kohtaan, tietoisesti ja julmasti. Arvioiden mukana Kiovassa on parhaillaan 80 % ihmisistä ilman vettä.
— Jarno Limnell (@JarnoLim) November 9, 2022
Kommentit
»Kommentoinnin säännöt