Verkkouutiset

Ukrainalaisia sotilaita Luhanskissa. AFP / LEHTIKUVA / ANATOLII STEPANOV

Sodan arvioidaan muuttuvan lähiviikkoina – ”venäläiset ajetaan takaisin”

Ben Hodges arvioi ukrainalaisten pystyvän aloittamaan länsimaisten aseiden avulla vastahyökkäyksen tulevien kuukausien aikana.

Länsimaisten tiedusteluarvioiden ja sotilasasiantuntijoiden mukaan Venäjän asevoimien taistelukyky ehtyy pian, minkä seurauksena Venäjä joutuu lopettamaan hyökkäyksensä Itä-Ukrainan Donbassissa.

– Pian koittaa aika, jolloin Venäjän saavuttamat pienet edistysaskeleet muuttuvat kestämättömiksi kustannusten valossa ja he tarvitsevat merkittävän tauon elvyttääkseen kykyjään ja joukkojaan, nimettömänä esiintyvä länsimainen virkailija sanoo Washington Postille.

Itä-Ukrainassa on käyty rajuja taisteluita sen jälkeen, kun Venäjän asevoimat siirsi keväällä painopisteensä sinne. Donbassin taistelusta on tullut tykistön kaksintaistelu, joka aiheuttaa suuria uhreja molemmille osapuolille. Donbass koostuu Luhanskin ja Donetskin alueista.

Hyökkääjä sai perjantaina haltuunsa Severodonetskin kaupungin Luhanskissa. Venäläisten kerrotaan etenevän nyt kohti Lysytshanskin kaupunkia, joka sijaitsee Severodonetskia vastapäätä Donets-joen toisella puolella. Jos Venäjä saisi haltuunsa Lysytshanskin, se hallitsisi käytännössä koko Luhanskin aluetta.

Donbassin hallinta on Venäjän ”erikoisoperaation” julkisesti julistettu tavoite, vaikka helmikuussa käynnistetty monen rintaman hyökkäys teki selväksi, että Moskovan alkuperäiset tavoitteet olivat paljon laajempia.

Hyökkääjällä on kuitenkin suuria haasteita Lysytshanskin valtaamisessa, koska kaupunki sijaitsee korkeammalla maastonkohdalla kuin Severodonetsk ja Donets-joki estää venäläisten etenemisen idästä. Hyökkääjä saattaa sen sijaan pyrkiä saartamaan Lysytshanskin lännestä puskemalla Izjumista kaakkoon ja Popasnasta koilliseen.

Venäläisistä Telegram-kanavista kantautuvien tietojen ja Ukrainan apulaispuolustusministeri Anna Malyarin mukaan Venäjän asevoimia painostetaan saamaan koko Luhanskin alue haltuunsa tämän viikonlopun loppuun mennessä.

Venäjän miespula

Länsimaisen virkailijan mukaan hyökkääjän hitaat edistysaskeleet ovat lähes täysin riippuvaisia valtavista ampumatarvikemääristä, erityisesti tykistökranaateista. Hän korostaa, että Venäjän asevoimat käyttää niin paljon tykistötulta, että se ei ole kestävällä tasolla ja ammukset loppuvat pian. Hyökkääjä on myös kärsinyt kovia kalusto- ja miestappioita, mikä kyseenalaistaa Venäjän kyvyn jatkaa hyökkäystä pidempään.

Britannian pääministeri Boris Johnson totesi aikaisemmin tällä viikolla viitaten brittitiedusteluun, että Venäjän hyökkäys Ukrainassa hidastuu lähikuukausina, kun Venäjän asevoimien resurssit loppuvat.

Myös venäläiset kommentaattorit ovat panneet merkille hyökkääjän haasteet ja korostavat kroonisen miespulan aiheuttamia ongelmia. Näiden arvioiden mukaan Venäjä tarvitsisi 500 000 sotilasta saavuttaakseen tavoitteensa Itä-Ukrainassa, mikä olisi mahdollista vain laajamittaisella mobilisaatiolla. Tämä olisi kuitenkin sisäpoliittisesti riskialtista, ja presidentti Vladimir Putin ei ole toistaiseksi turvautunut siihen.

Ukrainalaisten virkailijoiden mukaan Moskova on saanut koottua sopimussotilaiden ja reserviläisten aggressiivisella rekrytoinnilla 40 000–50 000 sotilasta täydentämään taisteluiden ensimmäisten viikkojen aikana koettuja tappioita. Venäjän asevoimat on myös ottanut käyttöön ikivanhaa panssarivaunukalustoa varastoistaan.

Toistaiseksi hyökkääjällä on kuitenkin määrällinen ylivoima kaluston ja ammustarvikkeiden suhteen, ja myös ukrainalaiset kärsivät kovia tappioita. Ukrainalaisten virkailijoiden mukaan puolustaja menettää 200 sotilasta päivässä.

Ukrainalaisilta on myös lähes kokonaan loppunut neuvostoaikaiset ammukset, joita heidän omat asejärjestelmänsä käyttävät. Puolustaja on parhaillaan siirtymässä länsimaisiin asejärjestelmiin.

Ukrainan tilanne paranemassa

Yhdysvaltain Euroopan joukkojen entisen komentajan, kenraaliluutnantti evp. Ben Hodgesin mukaan Ukrainan joukkojen olosuhteet todennäköisesti paranevat kehittyneiden länsimaisten asejärjestelmien saapuessa taistelukentälle puolustajan käyttöön.

Sen sijaan hyökkääjän tilanteen odotetaan heikkenevän, koska venäläiset joutuvat ottamaan käyttöön entistä enemmän vanhentunutta kalustoa.

Jossain vaiheessa tulevina kuukausina ukrainalaiset ovat Hodgesin mukaan saaneet tarpeeksi länsimaisia aseita, joiden avulla he todennäköisesti pystyvät aloittamaan vastahyökkäyksen ja kääntämään sodan kulun omaksi edukseen.

– Olen edelleen hyvin optimistinen sen suhteen, että Ukraina voittaa ja että tämän vuoden loppuun mennessä Venäjä ajetaan takaisin 24. helmikuuta edeltävien rajojen ulkopuolelle, hän sanoo.

– Tällä hetkellä on ikävää olla venäläisen tykistötulen vastaanottavana osapuolena. Mutta arvioni on, että tilanne muuttuu ukrainalaisten kannalta suotuisammaksi lähiviikkoina.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS