Verkkouutiset

Rantasauna mökillä Lohjalla 7. heinäkuuta 2023. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Saunomisvahingot yleistyvät kesäisin

Vakuutusyhtiön mukaan pienten lasten kanssa saunoessa täytyy noudattaa erityistä varovaisuutta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomalaisille sattuu saunomiseen liittyviä vahinkoja ympäri vuoden, mutta kesäkuukausina niissä nähdään selkeä piikki, kertoo Pohjola Vakuutus.

Saunomisvahinkoja sattuu eniten pienille lapsille ja 55–79-vuotiaille. Vahinkojen syynä ovat useimmiten kaatumiset tai palovammat.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Saunomiseen liittyviä vahinkoja tapahtuu ympäri vuoden, mutta kyllä kesäkuukausina nähdään selkeä piikki, kertoo Pohjola Vakuutuksen henkilöasiakkaiden henkilövakuutuksista vastaava Atte Erkamo tiedotteessa.

Pohjola Vakuutuksen tilastojen mukaan vahingoista noin puolet on kaatumisia, joissa satutetaan erityisesti polvi, selkä, pää, olkapää tai kylki. Palovammoja on noin viidennes, ja niissä vammoja aiheutuu eniten kyynärvarsiin, käsiin ja takapuoliin.

– Saunomisessa tapahtuneiden vahinkojen keskikorvaus on suunnilleen 700 euroa. Mutta jos kaatuessa loukkaa esimerkiksi hampaat, on kustannus melkein kaksinkertainen, Erkamo sanoo.

Saunomisvahinkoja sattuu eniten pienille lapsille ja 55–79-vuotiaille. Pienillä lapsilla suurin osa vammoista on palovammoja.

– Pienten lasten kanssa saunoessa täytyy noudattaa erityistä varovaisuutta. Varsinkin saunoissa, joissa kiuas ei ole hyvin suojattu, on suurena vaarana, että lapsi pääsee koskemaan kiukaaseen tai kaatuessaan osuu siihen, Erkamo varoittaa.

Kaatumisvahinkoja tapahtuu paljon saunan liukkaalla lattialla tai kun on laskeuduttu alas lauteilta ja jakkara tai jalka on pettänyt alta. Kaatumisvamman lisäksi voi tulla myös palovammoja, jos kaatuessa osuu kiukaaseen. Kaatumisia tapahtuu myös pyörtymisen seurauksena.

– Palovammat ovat valitettavan yleisiä. Niitä tapahtuu, kun esimerkiksi lisätään puita kiukaaseen ja liekit tai kuuma kiuas osuu käteen. Myös liian läheltä kiukaalle heitetty vesi voi aiheuttaa palovammoja. Takapuoli on kohta, joka on usein vaaravyöhykkeellä, kun kävellään kiukaan ohi tai kurotellaan saunassa jotain. Tilastoissa näkyy myös vammoja, jotka ovat aiheutuneet kuuman veden kaatumisesta päälle, Erkamo kertoo.

Saunojen lasiovien rikkoutuminen on myös saanut aikaan vammoja. Lisäksi etenkin vanhemmissa mökkisaunoissa saadaan vammoja pään lyömisestä oven karmeihin tai kattoon.

Muita mahdollisia vaaranpaikkoja ovat saunan lämmittämiseen liittyvät toimet. Vahingoissa näkyy muun muassa saunapuiden teossa tai haussa syntyneet vammat, kuten tikkuja sormissa tai muissa ruumiinosissa sekä kirveen käytöstä aiheutuneita vammoja.

– Vaikka saunan lämmittäminen ja saunominen ovat monelle suomalaiselle hyvin arkista puuhaa, niissä kannattaa noudattaa varovaisuutta. Lisäksi alkoholia kannatta nauttia vain kohtuudella tai jättää kokonaan pois saunomisen yhteydestä. Se lisää riskiä moniin vahinkoihin, kuten kaatumisiin tai saunaan nukahtamiseen. Vettä sen sijaan kannattaa muistaa juoda reilusti varsinkin, jos saunoo hellepäivänä, Erkamo neuvoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)