Verkkouutiset

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Ylen Ykkösaamussa. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Sauli Niinistö Ylellä: Turkin viesti ollut tähän asti päinvastainen

Presidentin mukaan on liian aikaista arvioida Turkin lopullista kantaa Suomen Nato-jäsenyyteen.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin viesti Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä kannattaa ottaa rauhallisesti.

Turkin presidentti Erdoğan ilmoitti perjantaina, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys olisi virhe.

– Tähän asti Turkin viesti meille on ollut kyllä täysin päinvastainen ja ilmeisesti tuossa tiedotustilaisuudessa sitten Erdoğan näytti yksilöineen enemmän vähän muita maita kuin Suomea, jota hän ei ole erikseen edes maininnut, Niinistö sanoi Ylellä.

– Katsotaan nyt, mitä hän loppujen lopuksi tarkoittaa ja kyllä siitä varmaan keskusteluja käydään. Yhdysvallat näyttääkin reagoineen, presidentti jatkoi.

Niinistön mukaan Turkin presidentti haluaa nostaa esille kysymyksen kurdivähemmistöistä, joista ainakin osaa Erdoğan käsittelee terroristeina.

– Hän näytti mainitsevan Ruotsin ja Hollannin erikseen. Enkä oikein usko, että hän sotki Suomea ja Hollantia toisiinsa.

– Ei tämä sitä tarkoita, että hänen kommenttinsa ei koskisi meitä, koska kyllä Ruotsin asia on myös meidän asiamme.

Kaikkien Naton nykyisten jäsenmaiden pitää hyväksyä uusien jäsenten liittyminen. Niinistön mukaan on kuitenkin vielä liian aikaista lähteä arvioimaan Turkin lopullista kantaa.

– Nyt en lähtisi ollenkaan spekuloimaan niin pitkälle, että tässä lopullisesti jotain kapuloita olisi asetettu [rattaisiin], Niinistö sanoi.

Torstaina presidentti Niinistö ja pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoivat yhteisessä tiedotteessa kannattavansa Nato-jäsenyyttä.

Niinistön mukaan Nato-jäsenyyden konkreettisin hyöty olisi sen tarjoama ennaltaehkäisevä turva.

– Jokainen joka pyrkii tänne väkisin tulemaan Natoon liittymisen jälkeen tietää, että se ei ole pelkästään Suomen loukkaamista vaan Naton loukkaamista, Niinistö sanoi.

Presidentin mukaan Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon edistäisi Pohjoismaiden turvallisuutta.

– Meillä on tällä hetkellä maailmalla ihailtu pohjoismainen malli, joka maailman silmissä tarkoittaa demokratiaa, vakautta ja hyvinvointia.

– Siihen tulee nyt selvä lisä, turvallisuus vahvistuu. Ehkä maailmalla tästä eteenpäin tunnetaan Pohjola näiden hyvien vanhojen arvojen lisäksi myös turvalinnakkeena.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS