Verkkouutiset

Sanna Marin ja Petteri Orpo paneelissa Kuntamarkkinoilla 14. syyskuuta 2022., LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Sanna Marin: Olemme sopeuttaneet – Petteri Orpo: Ei, ette ole

Oppositiojohtaja ja pääministeri kiistelivät talouden säästöistä eduskunnassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

SDP:n puheenjohtaja pääministeri Sanna Marin ja oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo olivat jälleen sananvaihdossa, kun eduskunnassa käsiteltiin budjetin yhteydessä valtioneuvoston kanslian pääluokkaa.

Sanna Marinin mukaan ”minä en näe, että Suomi tulee pärjäämään tulevaisuudessa sillä, että me kurjistamme, leikkaamme”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Kokoomus on esittänyt sosiaaliturvaleikkauksia, te olette esittäneet asumistuen leikkauksia tilanteessa, jossa meillä inflaatio laukkaa, hinnat nousevat ja ihmisten asumismenot, ‑kustannukset, kasvavat. Te haluatte tässä tilanteessa leikata sosiaaliturvaa, te haluatte leikata asumistukea, ja te haluatte vaikeuttaa ihmisten tilannetta. Minä en usko, että se on oikea tie, vaan nimenomaisesti tällaisessa kriisitilanteessa meidän pitää auttaa ihmisiä tämän kriisin yli oikeudenmukaisesti, niin että samalla myös ihmisten, kotitalouksien, tuki Ukrainalle tässä erittäin vaikeassa tilanteessa säilyy, Sanna Marin sanoi.

– En siis usko siihen kurjistavaan linjaan, mitä kokoomus edustaa, vaan uskon kasvun, toivon, valoisamman tulevaisuuden linjaan.

Marin mukaan ”se ei täysin pidä paikkansa, kun te väitätte täällä, että hallitus ei tee mitään sopeutustoimia”.

– Kyllä me teemme. Tässäkin budjetissa on 370 miljoonaa euroa, aivan kuten edustaja (Hilkka) Kemppi täällä totesi. Ja nämäkin säästöt ovat olleet kipeitä, ei niitä ole ollut helppo löytää, mutta silti me olemme tehneet ne. Aivan kuten kehysriihessä olemme yhdessä sopineet, näitä sopeutustoimia paraikaakin tehdään.

Entinen valtiovarainministeri Petteri Orpo vastasi:

– Jos te leikkaatte jostain 370 (miljoonaa euroa) ja samaan aikaan lisäätte toisaalla paljon, paljon enemmän, ei ole sopeuttamista, se on uudelleenkohdentamista. Sopeuttaminen tarkoittaa sitä, että vähennetään oikeasti sitä menotasoa. Siinä on valtava ero, Petteri Orpo sanoi.

”Jo tällä hetkellä”

– Käytännössä minä tulkitsin tämän nyt niin, että teidän mielestänne sopeutustoimia ei tarvita. No se tarkoittaa sitä, että tähän velkaantumiseen ei puututa, siihen, että meidän julkiset menot kasvavat ja kasvavat ja kasvavat. Te puhuitte kauniisti kaikesta siitä, mihin on lisätty, mutta tämä johtaa siihen, että jos velkaantumista ei saada kuriin, joudutaan leikkaamaan tulevaisuudessa hyvinvointiyhteiskunnan peruspalveluista, perusturvasta. Me joudumme menemään sinne, jos tätä taloutta ei saada oikeasti tasapainoon, Orpo jatkoi.

– Tarvitaan kaksi asiaa. Tarvitaan voimakasta talouden kasvua, ja siihen tarvitaan toimia, ei se itsekseen tule. Nyt meille ennustetaan joidenkin ennusteiden puolesta lähes nollakasvua ensi vuodelle ja seuraavalle vuodelle. Me tarvitsemme vahvoja kasvutoimia. Niitä ei ole tässä budjettiesityksessä uusia, vaikka tilanne on vaikeutunut. Samaan aikaan tarvitaan säästäväisyyttä, menokuria ja sopeutusta. Ja teidän mielestänne näitä ei siis tarvittu.

Marin toisti myöhemmin, että ”jo tällä hetkellä, jo ensi vuoden budjetissa, me sopeutamme”.

– Eikä!, Petteri Orpo huusi salista.

– Kun te täällä peräänkuulutatte meiltä sopeutustoimia, niin hallitus niitä jo tekee, 370 miljoonaa, kuten täällä on moneen kertaan todettu, ja nämä ovat pysyviä säästöjä budjetista, Sanna Marin vakuutti.

– On hyvä muistuttaa kokoomusta siitä, että sopeutustoimet eivät tarkoita vain menoleikkauksia vaan sopeutustoimet tarkoittavat myös tulolisäyksiä, Marin jatkoi.

Kauhalla ammeesta

Petteri Orpo otti avuksi vertauksen.

– Siis se ei ole sopeuttamista, jos otetaan 370 miljoonaa pois ja lisätään pari miljardia. Ei se ole sopeuttamista. Se on vähän niin kuin ottaisi ensin kauhalla ammeesta ja kaataisi ämpärillisen tilalle. Kyllä se vesimäärä siinä kasvaa, Petteri Orpo sanoi.

– Yhteenvetona voisi todeta, että meidän politiikalla on todellakin eroa. Tämä ei tällä menolla johda mihinkään muuhun kuin erittäin suureen hyvinvointiyhteiskunnan katastrofiin, ja siitä kärsivät eniten pienituloiset ja heikoimmassa asemassa olevat ihmiset. Jos julkinen talous menee romuksi, jos meillä ei ole kykyä pitää meidän hyvinvointiyhteiskuntamme palveluista, heikoimmista huolta, meillä on velkaantumisen ongelma, meillä on ikääntymisen ongelma, meillä on kasvavat menot eri puolilla.

– Jos tulee seuraava kriisi, me olemme käyttäneet meidän liikkumavaramme. Me olemme erittäin huolissamme tästä, ja tämä osoittaa, että meidän politiikalla on ero. Me tarvitsemme kasvua ja kasvutoimia. Me tarvitsemme sopeuttamista, ehdottomasti. Kun te nostitte esille verotuksen, niin meidän kokonaisveroaste on jo maailman huippuluokkaa. Sillä ei oikein voi enää toimia, Orpo totesi.

Marinin mukaan ”kyllä, meidän politiikassamme on eroja”.

– Tässä tilanteessa, kun inflaatio on korkealla, energian hinta on korkealla, asumiskustannukset nousevat, te olette valmiita leikkaamaan asumistuesta, sosiaaliturvasta, heiltä, jotka kaikkein eniten tukea tässä tilanteessa tarvitsevat. Hallitus on valinnut toisen tien, Sanna Marin sanoi.

Hänen mukaansa tämä ei ole poikkeuksellista muihin maihin verrattuna.

– Itse asiassa Suomi on ottanut suhteessa vähemmän velkaa vaikkapa koronan hoitoon ja moniin muihin kysymyksiin kuin monet muut maat. Me vain nyt elämme näin poikkeuksellisia aikoja, Marin perusteli.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)