Verkkouutiset

Asiakas kävelee kylmäkaapin edessä K-Supermarketissa Espoossa 13. syyskuuta 2022., LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Ruoka kallistui elokuussa yli kymmenen prosenttia

Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kasvoi eniten suurissa supermarketeissa.

Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kasvoi elokuussa 6,7 prosenttia edellisestä vuodesta, Päivittäistavarakauppa ry kertoo tiedotteessa.

Päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli vuoden 2022 elokuussa 1 822,3 miljoonaa euroa.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi vuoden 2022 elokuussa eniten suurissa supermarketeissa, yhteensä 8,8 prosenttia vuodentakaisesta. Pienten supermarkettien myynti kasvoi elokuussa 7,2 prosenttia ja suurmyymälöiden vastaavasti 5,7 prosenttia vuotta aiemmasta. Valintamyymälöiden myynti kasvoi samaan aikaan 4,0 prosenttia ja pienmyymälöiden myynti 2,9 prosenttia vuoden 2021 elokuuhun verrattuna.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin mukaan päivittäistavaroiden hinnat nousivat elokuussa 10,5 prosenttia vuoden 2021 elokuusta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat elokuussa kaikkiaan 12,5 prosenttia. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat samaan aikaan 4,5 prosenttia ja käyttötavaroiden hinnat 7,6 prosenttia vuodentakaisesta. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä.

Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos eli inflaatio oli elokuussa 7,6 prosenttia. Heinäkuussa inflaatio oli 7,8 prosenttia. Inflaation lasku heinäkuusta elokuulle johtui muun muassa bensiinin hinnan lievemmästä noususta.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-elokuussa 1,8 prosenttia

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi vuoden 2022 tammi-elokuussa eniten suurissa supermarketeissa, yhteensä 3,2 prosenttia. Suurmyymälöiden myynti kasvoi tammi-elokuussa kaksi prosenttia ja pienten supermarkettien myynti 1,7 prosenttia. Pienmyymälöiden myynti laski yhteensä 3,5 prosenttia. Valintamyymälöiden myynti jäi 1,7 prosenttia vuoden 2021 tammi-elokuun myyntiä pienemmäksi.

Päivittäistavaroiden hinnat nousivat vuoden 2022 tammi-elokuussa yhteensä 6,7 prosenttia vuoden 2021 vastaavasta ajanjaksosta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 7,9 prosenttia ja alkoholijuomien ja tupakan hinnat 3,7 prosenttia. Käyttötavaroiden hinnat nousivat tammi-elokuussa 3,8 prosenttia vuodentakaisesta.

– Inflaatio on tänä vuonna ollut poikkeuksellisen nopeaa myös ruokakaupassa. Tammi-elokuussa elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 7,9 prosenttia ja kaikkien päivittäistavaroiden 6,7 prosenttia. Vastaavasti myynnin kehitys oli vain 1,8 prosenttia, mikä tarkoittaa, että myyntimäärät ovat olleet reilusti miinuksella. Myymälätyypeistä haastavassa markkinatilanteessa eniten myyntiään ovat pystyneet kasvattamaan hypermarketit ja suuret supermarketit, kertoo Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto tiedotteessa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS