Verkkouutiset

Hoitaja valmistelee koronarokottetta. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

Rokotuksilla kansalaisten vankka tuki

Suomalaiset pitävät rokottamista tärkeänä vakavien sairauksien estämisessä.

Lääketietokeskuksen kyselytutkimuksen mukaan 96 prosenttia suomalaisista pitää rokottamista tärkeänä vakavien sairauksien estämisessä.

Rokottamista pidetään erityisen tärkeänä korkeakoulutettujen sekä 50–79-vuotiaiden keskuudessa.

Viidennes suomalaisista ei kuitenkaan tiedä, mitä rokotuksia pitäisi olla otettuna tai mitä suositellaan otettavaksi. Tutkimuksen perusteella tietoisuus tarpeellisista rokotuksista vaikuttaisi kasvavan iän myötä.

Myös tietämys siitä, mistä ajantasaiset rokotustiedot voi tarkistaa, on kasvanut. Kyselytutkimuksen mukaan enää 18 prosenttia suomalaisista ei tiedä, mistä tiedot voi tarkistaa. Vuonna 2020 vastaava luku oli 35 prosenttia.

Yli yhdeksän kymmenestä (91 %) haluaisi saada muistutuksen, kun on aika ottaa tehosterokote. Selvästi suurin osa (65 %) haluaisi saada muistutuksen tekstiviestillä.

Rokotustieto.fi -sivustolle toteutetun kyselytutkimuksen avulla selvitettiin suomalaisten mielipiteitä rokotuksiin ja rokottautumiseen liittyvistä aiheista. Tutkimus toteutettiin Lääketietokeskuksen toimeksiannosta 23.5.–1.6.2022 osana Taloustutkimuksen Telebus-puhelinhaastattelukierroksia, ja siihen haastateltiin yhteensä 1 002 15–79-vuotiasta suomalaista. Tutkimuksen virhemarginaali koko otoksesta on enimmillään 3,2 prosenttiyksikköä suuntaansa. Data on painotettu iän, sukupuolen ja suuralueen mukaan väestöä vastaavaksi.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS