Verkkouutiset

Venäjän GRU:n Skripal-iskun agentteja Britanniassa vuonna 2018. / METROPOLITAN POLICE / HO

Pommi-iskuja, murhia, sabotaasia – Venäjän tiedustelun linja Euroopassa on muuttunut

Kiinni jäämisen riskistäkään ei enää juuri välitetä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän tiedustelun linjan Euroopassa on varoitettu muuttuneen viime aikoina.

– Venäjän valmius sabotaasitoimiin ja henkilöön käyviin fyysisiin hyökkäyksiin Euroopassa kasvaa. Kiinnijäämisriskistä ei välitetä juurikaan, koska epäonnistuneenkin operaation toivotaan levittävän pelkoa, summaa pääesikunnan entinen tiedustelupäällikkö ja kokoomuksen kansanedustaja Pekka Toveri X-palvelussa.

Hän viittaa Saksassa tänään tehtyihin pidätyksiin. Saksan viranomaiset tiedottivat estäneensä Venäjän tiedustelupalveluiden operaation. Siinä oli tarkoitus räjäyttää maan asevoimien ja puolustusteollisuuden kohteita. Maaleiksi olisi mahdollisesti otettu myös Ukraina-tukeen liittyviä USA:n asevoimien kohteita Saksassa.

Pidätetyt miehet ovat Venäjän ja Saksan kaksoiskansalaisia. Toinen heistä taisteli Moskovan niin kutsutuissa separatistijoukoissa itäisessä Ukrainassa vuosina 2014-2016.

Verkkouutiset kertoo estetyistä venäläishankkeista lisää tässä jutussa.

”Kineettisiä hyökkäyksiä”

Saksan tapahtumat ovat tuskin yksittäistapaus. Julkisuuteen viime aikoina tihkuneiden tietojen ja varoitusten sekä Verkkouutisten viranomaislähteiden kanssa käymien taustakeskustelujen perusteella kyse on jo jonkin aikaa jatkuneesta muutoksesta Venäjän tiedustelupalveluiden toiminnassa Euroopassa.

Esimerkiksi loikkareihin kohdistuneita salamurhaoperaatioita ja erilaista sabotaasia on tunnetusti nähty jo aiemminkin. Kynnyksen tällaisiin toimiin nähdään kuitenkin alentuneen ja kohdevalikoiman laajentuneen. Suora ja aggressiivinen toiminta on yhä enemmän osa vaikuttamisoperaatioiden työkalupakkia, ja tähän värvätään tekijöitä. Pekka Toverin kuvaamalla tavalla kiinni jäämisen riski ei vaikuta enää huolestuttavan venäläisiä yhtä paljon kuin aiemmin.

Suoraan asiasta on puhuttu Virossa.

Viron ulkomaantiedustelun päällikkö Kaupo Rosin varoitti hiljattain uudesta vaarallisesta ilmiöstä Venäjän vaikuttamisessa lännessä.

– Venäläiset turvautuvat yhä enemmän kineettisiin operaatioihin. Tämä on huolestuttava trendi monissa Euroopan maissa. Ihmisiä hankitaan nyt suorittamaan konkreettisia toimia, Rosin totesi.

Virossa on pidätetty kaksitoista henkilöä epäiltyinä muun muassa Viron sisäministerin auton vandalisoinnista ja sotamuistomerkeillä tehdystä ilkivallasta. Epäiltyjen kerrotaan toimineen Venäjän tiedustelun lukuun. Heidän joukossaan on Viron kansalaisia ja Venäjän ja Viron kaksoiskansalaisiaan.

Viron sotilastiedustelua aiemmin johtanut Rosin tarjoili karun kuvan tulevasta. Hänen mukaansa tällaiset ”kineettiset hyökkäykset” ovat vasta alkua.

– Jos trendi jatkuu, ja oletamme sen jatkuvan, on vain ajan kysymys, kun ihmisiä tapetaan, Rosin totesi.

Operaatioita tehdään välikäsien kautta. Kyse voi olla esimerkiksi ammattirikollisista tai haavoittuvaisessa asemassa olevista ihmisistä, joita hyväksikäytetään.

Suojelupoliisi arvioi Verkkouutisille, ettei Venäjän sotilaallinen uhka, sabotaasi tai muu väkivalta ei ole lähitulevaisuudessa todennäköistä Suomessa. Suposta ei suostuttu kommentoimaan, onko Virosta kuvatun kaltaisia operaatioita tai värväystä hankkeisiin havaittu Suomessa.

Viron tiedustelun esiin nostaman murhaoperaatioiden uhkan kohdalla supo sanoo, että venäläisiin toisinajattelijoihin on kohdistunut jo pitkään uhkaa.

– Euroopassa on tapahtunut viime vuosina salamurhia ja niiden yrityksiä. Suojelupoliisi on kiinnittänyt huomiota tilanteeseen ja hankkinut siitä aktiivisesti tietoa. Suomen viranomaiset tekevät kaikkensa, jotta tällaisia rikoksia ei tapahtuisi Suomessa, viranomainen vastasi.

LUE MYÖS:
Viron tiedustelu varoittaa muutoksesta Moskovan vaikuttamisessa: Ajan kysymys, että ihmisiä aletaan tappaa

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)