Verkkouutiset

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Petteri Orpo: Me emme ole enää koskaan yksin

Kokoomuksen puheenjohtajan mukaan aiempi työ kantaa nyt hedelmää.

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan Nato-jäsenyys normalisoi Suomen aseman länsimaisena demokratiana ja maksimoi suomalaisten turvallisuuden.

– Jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothin tunnetaan sanoneen talvisodan opetuksena ”ei enää koskaan yksin.” Nyt me voimme vastata hänelle: herra kenraali, me emme ole enää koskaan yksin, Orpo sanoi kokoomuksen puoluevaltuuston kokouksessa.

Kokoomus on kannattanut virallisesti Naton jäsenyyttä jo 16 vuoden ajan. Orpon mukaan puolue on edistänyt voimakkaasti Suomen ja Naton yhteistyötä, mikä mahdollistaa nyt sen, että Suomi täyttää puolustusliiton kriteerit.

– Kun pohjatyö on tehty hyvin, jäsenyys onnistuu ripeästi. Mikäli yhdelläkään poliittisella taholla ei olisi ollut valmiuksia puhua Naton puolesta, Suomen hakeutuminen jäseneksi voisi olla huomattavasti vaikeampaa.

Kokoomusjohtaja tervehtii ilolla laajaa keskustelua turvallisuusavusta, jota Suomi ja Ruotsi voivat saada hakuprosessin aikana.

– Olemme tehneet vahvaa diplomaattista työtä jo pitkään rakentaen hyviä suhteita tärkeiden kumppaniemme suuntaan. Tämä työ kantaa nyt hedelmää. Osana kansainvälistä yhteisöä ja omaa puolustusta vahvistaen Suomi on voimakas.

Petteri Orpon mukaan seuraavaksi on käytävä keskustelu siitä, millainen Naton jäsenmaa Suomi olisi ja miten Suomi osallistuisi Naton toimintaan.

– Saadaksemme parhaan hyödyn ja turvan jäsenyydestä, meidän ei tule asettaa jäsenyydelle ennakkoehtoja. Haluamme olla täysivaltainen Nato-maa täysin oikeuksin, mutta myös velvollisuuksin.

Puheensa lopussa Orpo otti kantaa Ukrainan auttamiseen. Hänen mukaansa Suomen on jatkettava kaikenlaisen, myös sotilaallisen, avun antamista Ukrainalle.

– Emme saa unohtaa heidän taisteluaan, sillä he taistelevat verellään meidän arvojemme puolesta.

Petteri Orpon mukaan venäläisiltä oligarkeilta takavarikoituja varoja pitäisi voida käyttää Ukrainan jälleenrakentamiseen.

– Ajatus jälleenrakentamisesta antaa ukrainalaisille toivoa tulevasta, paremmista ajoista. Tässä työssä Suomi aikoo olla mukana.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS