Kokoomuksen europarlamentaarikko, kenraalimajuri evp. Pekka Toverin mukaan Euroopan unionin puolustuspolitiikka on murroksessa.
EU:n ensimmäinen puolustuskomissaari Andrius Kubilius esitteli torstaina Euroopan parlamentin puolustusalivaliokunnalle alustavia suuntaviivoja yleiseen suunnitelmaan EU:n puolustuksen tulevaisuudesta.
Kubilius on kannanotoissaan luvannut, että komissio tuottaa toimikautensa ensimmäisen sadan päivän aikana julkaisun, joka sisältää nämä suuntaviivat.
Toveri odottaa julkaisulta paljon.
– Venäjälle ei merkitse mitään se, että EU kannanotoissaan paheksuu sen toimintaa, vaan unionin toimien on oltava tehokkaita, oikea-aikaisia ja uskottavia, hän sanoo.
– Nyt tarvitaan vahvaa suunnannäyttämistä. On hyvä, että olemme saaneet EU:n huippuvirkoihin pohjoismaiden ja Baltian edustajia. Jäsenvaltiot, jotka jakavat Venäjän kanssa yhteistä rajaa, ymmärtävät kummasti itänaapurin uhan muita konkreettisemmin. Myös Sauli Niinistön valmius- ja turvallisuusraportti antaa EU-tason työlle hyvän pohjan.
Toveri sanoo, että puolustuskomissaarin perustaminen oli unionille iso askel, mutta ei ainoa.
– Instituutioiden välisen yhteistyön täytyy toimia. Arvioni mukaan ennen joulua näemme myös, että parlamentin puolustusvaliokunta nostetaan alivaliokunnasta päävaliokunnaksi, jotta puolustuskomissaarilla on työssään aito vastinpari parlamentissa.
Eurooppalaisen puolustuksen tulevaisuutta kaavaillaan kolmen pääosion varaan: Ukraina, eurooppalaiset voimavarat ja puolustusrahoitus. Toimet suunnitellaan vastaamalla EU:n suurimpiin uhkiin, joista ennen kaikkea Venäjän aiheuttamaan.
Toveri on alustaviin suunnitelmiin pääosin tyytyväinen.
– Tällä hetkellä tiedossa olevat raamit ovat pääpiirteittäin hyvät, ja pidän oikeana lähestymistapana uhka-analyysiin perustuvaa toimien suunnittelua. Kiinan uhan näen tosin akuutimpana kuin Kubilius näkee. Olen samaa mieltä siitä, että EU:n ei tule rakentaa kilpailevaa järjestelmää Natolle. Rahoitusta ei voida laskea pelkästään monivuotisen rahoituskehyksen varaan, koska muutokset tulevat voimaan vasta vuonna 2028.
Toverin mielestä lyhytnäköiset poliittiset motiivit eivät saa ohjata puolustus- ja turvallisuusasioiden motiiveja.
– Puolustusasioissa päätöksenteon tulee perustua asiantuntijatietoon. Nyt ei voida tehdä poliittisia hutilyöntejä kannatuksen tai otsikoiden toivossa. Esimerkiksi resurssien hukkaaminen eurooppalaiseen armeijaan edes suunnittelun tasolla olisi toteutuessaan hirvittävän typerää.