Verkkouutiset

Panimoyrittäjän mukaan pelottelu oli systemaattista

Olutmestari toivoo kaupoille oikeutta mietojen juomien kotiinkuljetukseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vuonna 2018 voimaan astunutta alkoholilain uudistusta on pidetty laajasti onnistuneena. Lakimuutos antoi kaupoille luvan myydä enintään 5,5 prosentin vahvuisia alkoholijuomia aiemman 4,7 prosentin sijaan.

Uudistus sisälsi monia kevennyksiä raskaaksi koettuun byrokratiaan, sillä esimerkiksi erilliset A-, B- ja C-luvat siirtyivät historiaan. Myös usean ravintolat yhteiset anniskelualueet sallittiin.

THL:n ja muiden tahojen lietsomat uhkakuvat eivät toteutuneet, sillä alkoholin kokonaiskulutus on laskenut viime vuosien aikana.

Pyynikin Brewing Company -panimon olutmestari Tuomas Peren mukaan tämä ei tullut yllätyksenä pienpanimoille, jotka tukivat viime hallituksen tekemää uudistusta.

– Terveyshaittojen kasvua ei ole tapahtunut, vaan pienpanimo-oluesta on tullut osa ruoka-, maistelu- ja elämyskulttuuria. Pelottelu ja uhkailu olivat kyllä niin systemaattista ja aggressiivista, että heikompaa kyllä siinä touhussa hirvitti, Tuomas Pere sanoo Verkkouutisille.

Hän pitää uudistusta hyvänä alkuna ja kehottaa jatkamaan samalla polulla.

– Myös kaupat tarvitsevat oikeuden lisätä oluet ruuan kotiinkuljetuspalveluihin. On paljon erityisryhmiä, jotka eivät pääse kauppaan, mutta haluaisivat nauttia olutta kuten länsimaisen sivistysvaltion kansalaisen tulisi voida. Henkkarit on helppo kysyä tilausta vastaanotettaessa, jos vastaanottajan ikä epäilyttää, Pere sanoo.

Veronkorotus lisäisi tuontia Baltiasta

Hallitus käsittelee syyskuun budjettiriihessä alkoholiveron korottamista, joka nostaisi hintoja entisestään vuoden 2021 alussa.

Tuomas Pere arvioi, että Euroopan korkeimman alkoholiveron kiristäminen tulee väistämättä lisäämään alkoholin tuontia Baltiasta. Seurauksena voivat olla tuloja suuremmat veromenetykset.

Hän toivoo, että myös suuremmat kotimaiset pienpanimot saisivat myydä jatkossa vahvempia juomia. Nykyinen määritelmä käsityöläispanimoista ohjaa panimoita olemaan pieniä, ei kasvu- tai vientihakuisia. Pienpanimoiden keskinäinen yhteistyö tulisi lisäksi sallia nykyistä laajemmin.

Pere kertoo Pyynikin panimon ottaneen etämyyntiä koskeneen sotkun ”melkoisella tyrmistyksellä vastaan”. Yritys on Financial Times -lehden mukaan mantereen nopeimmin kasvava juomayhtiö, mutta lainsäädännön vuoksi kansainvälinen tuotannon kasvu joudutaan todennäköisesti toteuttamaan muualla Euroopassa.

– Meillä on vastikään koottu työryhmä, joka pohtii, millä keinoilla olisi mahdollista poistua valtion pelottelu- ja rajaamishallinnon ikeestä ja olemaan riippumattomia verohelpotuksista, Tuomas Pere sanoo.

– Suomi ei ole vientiä tai kasvua tukeva maa tällä hetkellä. Jätämme toki Suomeen vielä tuotantoa, mutta täällä on nyt huono olla pienpanimo-alan yrittäjänä, Pere harmittelee.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)