Etämyyntiasia haudattiin heinäkuun alussa hallituksen viisikon päätöksellä. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Pienpanimo tyrmistyi etämyyntisotkusta: Täydellistä soopaa

Olutmestari hämmästelee alan kaipaamien uudistusten torppaamista.

Pienpanimoiden etämyynnin kaatuminen on herättänyt alan yrittäjissä turhautuneita ja epäuskoisia reaktioita.

Hallituspuolueista keskusta ja vihreät olivat julkisesti kertoneet uudistuksen etenevän valmisteluun ennen asian kuoppaamista heinäkuun alussa. Asiassa jyrättiin myös 53 hallituspuolueiden kansanedustajaa, jotka olivat allekirjoittaneet aihetta koskevan lakialoitteen eduskunnassa.

Pyynikin Brewing Company -panimon olutmestari Tuomas Peren mukaan ”tilanne todella sapettaa”.

– Ollaan pitkään rakennettu kovalla työllä alaa isommaksi ja edustavammaksi. Verotuloja olisi ollut massiivinen määrä tarjolla valtiolle, ja pienpanimot olisivat saaneet jatkaa kasvuaan. Toiset olisivat tarvinneet kipeästi apua koronan aiheuttamiin menetyksiin, Tuomas Pere sanoo Verkkouutisille.

Hän pitää käsittämättömänä, että nykyisessä tilanteessa päätetään olla tukematta kotimaista työllisyyttä ja yritystoimintaa.

– Se on täydellistä soopaa, että pienpanimoiden etämyynti olisi tehnyt suomalaisista alkoholisteja, Pere jatkaa.

Olutmestarin mukaan etämyynnin salliminen olisi tarkoittanut askelta tiedostavamman alkoholikulttuurin suuntaan. Viime hallituskaudella huomattiin, että ylärajan korotus 4,7 prosentista 5,5 prosenttiin ei johtanut muun muassa THL:n lietsomiin uhkakuviin. Alkoholin kokonaiskulutus on ollut laskussa viime vuosien aikana.

Tuomas Pere pohtii, johtuuko järkevien alkoholilain uudistusten jarruttaminen pääasiassa poliitikoista, virkamiehistä vai muusta vastustuksesta. Etämyyntiasiassa hän toivoo jatkoselvitysten tekemistä EU-tasolla.

– Tässä on selkeästi jotain niin sysimustaa pahuutta taustalla, että ei voi kuin ihmetellä, Pere toteaa.

Nykyistä tilannetta on pidetty erikoisena, sillä etämyynti on sallittua vain ulkomaisille yrityksille. Muualla Euroopassa vastaavia rajoituksia ei ole. Pyynikin Brewing Company on ratkaissut ongelman kuljettamalla omia tuotteitaan virolaisen yhteistyökumppanin kautta Suomeen.

– Me tulemme jatkossa avaamaan Tallinnassa toimivan verkkokauppasopimuksen myös muillekin suomalaisille kuin vain osakkaillemme. Tämäkin on hölmöläisten hommaa, mutta vain niin se onnistuu. Lähetetään Tampereelta oluet Tallinnaan ja rahdataan samoin tein takaisin Tampereelle tilauksen tehneelle asiakkaalle, Tuomas Pere sanoo.

– Veroeurot menevät Viroon, luonto rasittuu, mutta vain niin se tosiaan onnistuu.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt