Verkkouutiset

Päivi Räsänen: Suomella ei ole varaa alkoholilain muutoksen seurauksiin

Kansanedustajan mukaan hallituksen tulee kuunnella asiantuntijoita ja perua alkoholilakipäätös.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) mukaan Suomella ei ole varaa alkoholilain muutoksiin, joita hallitus esittää lakiesityksessään.

Hallituksen lausuntokierrokselle laittamassa lakiesityksessä ehdotetaan, että kaupoissa, huoltoasemilla ja kioskeilla myytävien alkoholijuomien prosenttiraja nousisi 4,7 prosentista 5,5 prosenttiin. Myös vahvempi lonkero ja viinapohjaiset limuviinat tulisivat entistä useamman saataville, kun kaupoissa myytävän alkoholin valmistustaparajoitteesta luovuttaisiin.

Alkoholi aiheuttaa Räsäsen mukaan jo nyt yli miljardin euron kokonaiskustannukset ja tuhansien ihmisten alkoholikuolemat vuosittain. Alkoholin saatavuus lisää hänen mukaansa kulutusta ja siten myös alkoholihaittoja ja kustannuksia yhteiskunnalle.

”Lakiesitystä on perusteltu Viron viinarallilla. Viro on kuitenkin tehnyt alkoholipolitiikassaan tuntuvan ryhtiliikkeen ja lähtenyt pohjoismaisen alkoholipolitiikan tielle. Viro nostaa alkoholiveroaan reippaasti jo tänä vuonna”, Räsänen sanoo tiedotteessaan.

Hän painottaa, että asiantuntijat ovat arvioineet esityksen muun muassa lisäävän alkoholiperäisiä hoitojaksoja sairaaloissa noin 1500:lla vuosittain.

”Poliisille ja pelastusviranomaisille esitys tietäisi lisää hälytystehtäviä, kustannuksia sekä kuormitusta. Useat sosiaalialan ammattilaiset ja järjestöt pitävät esitystä erittäin vahingollisena erityisesti lapsille ja nuorille.”

Räsäsen mukaan alkoholilakiesitys on tehty elinkeinoelämän intressien, erityisesti panimoalan ja kaupan näkemysten mukaisesti.

”Se siirtäisi kulutusta pois ravintoloista, vaikka alkuperäinen ajatus oli päinvastainen. Esityksellä on arvioitu olevan kielteiset vaikutukset ravintolayrittäjyyteen sekä alan työllisyyteen ja verotuloihin”, Räsänen sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)