Verkkouutiset

Onneton lapsuus voi laukaista ”soturigeenin” – näin tappajat syntyvät

Tutkimusten mukaan lapsuudessa koettu väkivalta tai kaltoin kohtelu voi laukaista aggressiivista käytöstä aiheuttavan geenimuunnoksen, kertoo BBC.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

1990-luvulla tutkijat huomasivat, että väkivaltaiseen ja aggressiiviseen käytökseen taipuvaisilta ihmisiltä puuttuu sellaista entsyymiä tuottava geeni, joka säätelee impulsiivista käytöstä ja sen kontrollointia.

Jos geeni puuttuu tai se on jollakin lailla poikkeava, ihminen on alttiimpi käyttäytymään väkivaltaisesti ja esimerkiksi tappamaan muita ihmisiä. Poikkeavaa muunnosta tästä geenistä kutsutaan ”soturigeeniksi”.

Niin sanottu soturigeeni arvioidaan olevan noin 30:llä prosentilla miehistä. Suurin osa heistä ei kuitenkaan ole väkivaltaisia tappajia, sillä myöhemmät tutkimukset ovat paljastaneet, että lapsuuden kokemuksista riippuu, aktivoituuko soturigeeni vai ei.

Jos soturigeenin omaava lapsi kokee lapsuudessaan väkivaltaa tai kaltoin kohtelua ja on onneton, on todennäköistä, että geeni aktivoituu.

Psykiatrin professori Jim Fallon Californian yliopistosta teki tutkimusta aiheesta ja sai selville, että hänen suvussaan oli huomattava määrä väkivaltaisia murhaajia. Hän teki itselleen geenitutkimuksen ja sai selville, että hänellä oli runsaasti niitä geenejä, jotka yhdistetään väkivaltaiseen, psykopaattiseen käytökseen.

– Sellaiset ihmiset, joiden geenit ovat paljon vähemmän vaaralliset kuin minun geenini, ovat päätyneet tappajiksi tai psykopaateiksi. Minulla on melkein kaikki väkivaltaiselle käytökselle ja psykopatialle altistavat geenit, Fallon itse kommentoi tutkimustensa tuloksia.

Fallon ei kuitenkaan ole tappaja, eikä lainkaan taipuvainen väkivaltaan, mikä hänen mukaansa selittyy sillä, että hänellä oli varsin onnellinen lapsuus.

– Jos ihmisellä on korkean riskin geenimuunnos ja hän kokee väkivaltaa lapsuudessaan, on erittäin todennäköistä, että hän päätyy rikolliselämän pariin. Jos lapsuudessa ei koeta väkivaltaa, silloin riski päätyä tappajaksi on melkein olematon. Geenimuunnos itsessään ei vaikuta käytökseen, mutta olosuhteilla saattaa siihen olla suuri vaikutus, Fallon selittää.

Tutkimustulokset mahdollistavat väkivaltaiseen tulevaisuuteen johtavien riskitekijöiden huomaamisen aikaisemmin ja tätä kautta niitä voi olla mahdollista vähentää puuttumalla riskeihin ajoissa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)