Kuluttajien luottamus heikkeni hieman marraskuussa. Lokakuussa kuluttajien luottamusindikaattori sai vähiten negatiivisen arvon sitten helmikuun 2022, mutta nyt positiivinen kehitys katkesi.
– Edes vuoden päivät matalana pysynyt inflaatio ja laskusuuntaan kääntyneet asuntolainojen korot eivät näytä luovan kestävää uskoa kuluttajiin, Suomen Yrittäjien ekonomisti Roope Ohlsbom sanoo.
Marraskuun kuluttajien luottamusindikaattorin saldoluku oli -7,4. Vuotta aiemmin kuluttajien luottamus sai arvon -12,4, ja pitkän aikavälin keskiarvo on -2,6. Kuluttajien näkemykset oman taloutensa tilasta ovat parantuneet merkittävästi viimeisen puolen vuoden aikana.
– Odotukset Suomen talouden kehityksestä ovat synkentyneet entisestään kesän jälkeen. Suomen talouden kohdalla pessimismi on sinänsä ymmärrettävää, koska sitä koskeva julkinen keskustelu on suurelta osin negatiivissävytteistä ja positiiviset talousuutiset ovat harvassa, toteaa Ohlsbom.
– Kuluttajat ovat tällä hetkellä mieluummin liian varovaisia kuin liian rohkeita, ja normaalin kulutuksen sijaan moni kerää puskuria pahan päivän varalle, hän arvioi.
Yritysten usko tulevaan palautumassa
Ohlsbomin mukaan yritysten näkymissä pohjakosketus on jätetty taakse ja luottamus tulevaan kasvussa.
– Marraskuussa yritysten luottamus parani kaikilla päätoimialoilla vähittäiskauppaa lukuun ottamatta. Vaikka taso on vielä pitkän aikavälin keskiarvoa alempana, yritysten luottamus tulevaan on osoittanut varovaisia elpymisen merkkejä keväästä asti. Varsinkin rakentamisen luottamus on jyrkässä nousussa ja kuopan pohja jäämässä kauas taakse. Tuoreimpien lukujen valossa yritykset odottavat suhdanteen käännettä tulevalle vuodelle, Ohlsbom arvioi.
Hän toteaa, että toisaalta varsinkin pienten yritysten joukossa on havaittavissa myös epävarmuutta.
– Esimerkiksi tuoreimman yrittäjägallupin mukaan Donald Trumpin valinta Yhdysvaltojen presidentiksi on lisännyt pk-yrittäjien huolta maailman kehityksestä. Eurooppalaisten ostopäällikköindeksien heikko taso kertoo laaja-alaisista haasteista.
– Suurin epävarmuus koskee vahvasti maailmantalouden kehityksestä sekä tasaisesta toimintaympäristöstä riippuvaista teollisuutta. On erittäin positiivista, että haastavasta tilanteesta huolimatta suomalaiset yritykset uskovat talouden käänteeseen, Ohlsbom jatkaa.