Verkkouutiset

Sähkösavukkeiden eli vapen käyttö on lisääntynyt viime vuosina alaikäisten parissa rajusti. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Nikotiinipussit tiukempaan sääntelyyn, lailla puututaan myös nuorten ”vapen” käyttöön

Tavoitteena on ehkäistä tuotteiden haittoja nuorille.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hallitus esittää, että nikotiinipussit otettaisiin kattavammin tupakkalain piiriin. Tavoitteena on ehkäistä nikotiinipussien käyttöä nuorten keskuudessa ja korvata laiton nuuska laillisesti myydyillä nikotiinipusseilla.

Savuttomien nikotiinituotteiden nikotiinirajaksi säädettäisiin enintään 16,6 milligrammaa nikotiinia grammassa tuotetta, minkä lisäksi savuttomien nikotiinituotteiden sallittuja tuoksuja ja makuja rajoitettaisiin, sosiaali- ja terveysministeriö kertoo tiedotteessa. Vähittäismyyntipakkauksiin vaadittaisiin jatkossa suomen- ja ruotsinkieliset terveysvaroitukset ja pakkausten ulkoasu yhdenmukaistettaisiin (ns. plain packaging). Tuotteiden etämyynti kiellettäisiin ja tuotteiden maahantuontia rajoitettaisiin. Tuotteiden myynti, hallussapito ja maahantuonti kiellettäisiin alle 18-vuotiailta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Tuotteiden vähittäismyynti säädettäisiin luvanvaraiseksi ja tukkumyynti ilmoituksenvaraiseksi. Valmistajan tai maahantuojan olisi tehtävä tuotteesta Valviralle ilmoitus, jossa olisi muun muassa tieto siitä, että valmistaja tai maahantuoja kantaa täyden vastuun tuotteen laadusta ja turvallisuudesta.

Tupakkalakiin esitetään savuttoman nikotiinituotteen määritelmää, joka kattaisi nikotiinipussien lisäksi myös sellaiset tuotteet, jotka muistuttavat irtonuuskaa, purutupakkaa tai nenänuuskaa. Savuttomien nikotiinituotteiden käyttö kiellettäisiin päiväkotien ja esi- ja perusopetusta, ammatillista koulutusta tai lukio-opetusta antavien oppilaitosten sisä- ja ulkotiloissa sekä leikkikentillä.

Esityksen mukaisesti kiellettäisiin myös nikotiinittomien sähkösavukkeiden eli niin sanotun ”vapen” hallussapito alaikäisiltä. Vapen käyttö on yleistynyt jopa alakouluikäisten lasten keskuudessa. Hallussapidon kieltäminen antaa esimerkiksi oppilaitoksille välineet puuttua vapen käyttöön. Hallussapitokielto koskee myös muita tupakan vastikkeita kuten energianuuskaa tai yrttisavukkeita.

Tupakkalain muutoksilla ei olisi vaikutusta sellaisiin nikotiinipussivalmisteisiin, joilla jo on lääkelain mukainen myyntilupa tai joille myöhemmin haetaan myyntilupaa lääkkeenä. Fimea voisi jatkossakin hakemuksesta myöntää lääkelain mukaisen myyntiluvan nikotiinipussivalmisteelle, joka on tarkoitettu lääkkeellisesti käytettäväksi jonkin tunnetun sairauden hoitoon, esimerkiksi tupakkariippuvuudesta vieroitukseen.

Lain on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian. Savuttomien nikotiinituotteiden nikotiiniraja, makujen rajoitukset ja vaatimus vähittäismyyntipakkausten varoitusmerkinnöistä tulisivat kuitenkin voimaan kuuden kuukauden kuluttua lain voimaantulosta. Tänä aikana toimijat voisivat myydä varastoistaan loppuun sellaiset tuotteet, joissa on esimerkiksi kielletyiksi tulevia makuja tai joiden pakkauksissa ei ole nikotiinia koskevia varoitusmerkintöjä. Esimerkiksi vähittäismyyntipakkausten yhdenmukaistamista koskeva sääntely tulisi voimaan vuoden kuluttua ehdotetun lain voimaantulosta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)