Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoo Radio Free Europelle, että oppositiopoliitikon Aleksei Navalnyin kuolema ja Venäjän ensimmäiset saavutukset taistelukentällä kuukausiin auttavat kiinnittämään Naton ja sen liittolaisten huomion kiireelliseen tarpeeseen tukea Ukrainaa.
Hänen mukaansa Ukrainan joukkojen vetäytyminen Avdijivkasta kuukausia kestäneiden intensiivisten taistelujen jälkeen osoittaa, että tarvitaan lisää sotilaallista apua ”varmistaakseen, että Venäjä ei älä saa lisää voittoja.”
– Uskon vahvasti, että paras tapa kunnioittaa Aleksei Navalnyin muistoa on varmistaa, ettei presidentti Vladimir Putin voita taistelukentällä, vaan että Ukraina voittaa, Stoltenberg sanoi.
Ukrainan liittolaiset ovat keskittyneet seuraamaan Yhdysvaltain 61 miljardin dollarin sotilasapupaketin käänteitä, Stoltenberg sanoi, mutta vaikka se on edelleen jumissa edustajainhuoneessa, muut maat, kuten Ruotsi, Kanada ja Japani, ovat lisänneet apuaan.
Ruotsi julkisti 15. avustuspakettinsa ja tähän mennessä suurimman sen jälkeen, kun Venäjä aloitti täysimittaisen hyökkäyksensä kaksi vuotta sitten. Ruotsin 7,1 miljardin kruunun eli noin 632 miljoonan euron arvoinen paketti sisältää muun muassa taisteluveneitä, miinoja, tykistöammuksia ja ilmapuolustusta.
Kanadan puolustusministeriö sanoi 19. helmikuuta nopeuttavansa yli 800 lennokin toimittamista Ukrainalle.
Tokion lisäapu on 98 miljoonaa euroa Ukrainan jälleenrakentamiseen sodan jälkeen, mukaan lukien miinanraivauksen ja infrastruktuurikohteita.
– Tietenkin olemme keskittyneet Yhdysvaltoihin, mutta näemme myös, kuinka muut liittolaiset todella tehostavat ja tarjoavat merkittävää tukea Ukrainalle, Stoltenberg sanoi.
Kysymykseen siitä, milloin Ukraina voi ottaa käyttöön F-16-hävittäjiä, pääsihteeri sanoi, ettei sitä voida vielä sanoa.
Hän toteaa, että Ukrainan liittolaiset haluavat niiden olevan käytössä mahdollisimman pian. Toisaalta hän sanoi, että F-16-koneiden vaikutus on vahvempi, jos lentäjät ovat hyvin koulutettuja ja huoltohenkilöstö sekä muu tukihenkilöstö ovat hyvin valmistautuneita.
– Joten mielestäni meidän on kuunneltava sotilasasiantuntijoita tarkalleen, milloin olemme valmiita tai milloin liittolaiset ovat valmiita toimittamaan F-16-koneita. Mitä pikemmin, sitä parempi, hän muotoili.
Ukraina on aktiivisesti toivonut Yhdysvalloissa valmistettuja F-16-hävittäjiä helpottaakseen Venäjän ylivoiman torjumista. Yhdysvallat hyväksyi elokuussa F-16-koneiden lähettämisen Ukrainaan Tanskasta ja Hollannista heti, kun lentäjäkoulutus on saatu päätökseen.
Jokainen liittolainen päättää toimittaako F-16-koneita Ukrainaan, ja liittolaisilla on erilainen politiikka, Stoltenberg sanoi.
– Mutta Ukrainan sota on hyökkäyssota ja Ukrainalla on oikeus puolustukseen, mukaan lukien iskeminen laillisiin Venäjän sotilaskohteisiin Ukrainan ulkopuolella, Stoltenberg totesi.