Verkkouutiset

Nato-Ukraina-neuvosto (NUC) koolla keskiviikkona. AFP/LEHTIKUVA/SAUL LOEB

Nato tukee Ukrainan liittymistä puolustusliittoon

Nato-Ukraina-neuvosto (NUC) kokoontui keskiviikkona ensimmäistä kertaa ulkoministeritasolla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Naton julkilausuman mukaan liittolaiset ovat edelleen lujasti sitoutuneet lisäämään poliittista ja käytännön tukea Ukrainalle sen puolustaessa itsenäisyyttään, suvereniteettiaan ja alueellista koskemattomuuttaan kansainvälisesti tunnustettujen rajojensa sisällä, ja jatkavat tukeaan niin kauan kuin se tarvitsee.

– Vahva, itsenäinen Ukraina on elintärkeä euroatlanttisen alueen vakaudelle, lausumassa todetaan.

Nato-ulkoministerit arvioivat Vilnan huippukokouksessa Ukrainalle sovitun laajennetun poliittisen ja käytännön tukipaketin täytäntöönpanoa.

Ministerit hyväksyivät NUC:n rakenteen ja työohjelman vuodelle 2024. Tässä yhteydessä Nato ja Ukraina työskentelevät jo ja tekevät päätöksiä yhdessä tasavertaisina useissa eri kysymyksissä, mukaan lukien yhteen toimivuus, energiavarmuus, innovaatiot, kyberpuolustus ja joustavuus.

– Kehitämme näitä työskentelyalueita edelleen. NUC on myös osoittautunut luotettavaksi kriisineuvottelumekanismiksi. Nato jatkaa Ukrainalle kiireellisesti tarvittavan ei-tappavan avun antamista.

– Yhdessä muutamme kattavan avustuspaketin monivuotiseksi ohjelmaksi, joka auttaa rakentamaan uudelleen Ukrainan turvallisuus- ja puolustussektoria ja tukemaan Ukrainan pelotteita ja puolustusta pitkällä aikavälillä. Osana näitä pyrkimyksiä kehitämme etenemissuunnitelmaa Ukrainan siirtymiselle täydelliseen yhteen toimivuuteen Naton kanssa, julkilausumassa todetaan.

Naton mukaan puolustusliitto ja Ukraina kehittävät myös uusia miinanraivauksen, haavoittuneiden ukrainalaisten sotilaiden lääketieteellisen kuntoutuksen ja Ukrainan puolustusteollisuuden kapasiteetin hankkeita strategisen puolustushankintakatsauksen pohjalta.

Ukraina puolestaan vahvisti sitoutuneensa jatkamaan demokraattisia ja turvallisuusalan uudistuksia.

Nato-maat ovat antaneet Ukrainalle suosituksia ensisijaisista uudistuksista.

– Nato-Ukraina-neuvosto suhtautuu myönteisesti Ukrainan mukautetun vuotuisen kansallisen ohjelmansa 2024 esittelyyn ja odottaa sen täytäntöönpanoa. Naton ulkoministerit arvioivat säännöllisesti edistymistä vuosittaisen kansallisen ohjelman kautta. Puolustusliitto tukee Ukrainaa näiden uudistusten toteuttamisessa sen tiellä kohti tulevaa Nato-jäsenyyttä, julkilausumassa todetaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)