Verkkouutiset

Nato-äänestyksen tulos eduskunnan täysistunnossa. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

“Nato-äänestystä voi pitää lähihistorian yksituumaisimpana”

Yhteensä 188 kansanedustajaa kannatti Suomen hakemista puolustusliitto Natoon.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan kirjaston arvion mukaan kansanedustajat olivat eilen harvinaisen yksimielisiä, kun eduskunta äänesti Suomen Nato-jäsenyyden puolesta.

Yhteensä 188 kansanedustajaa kannatti Suomen liittymistä puolustusliitto Naton jäseneksi.

– Tätä on kysytty meiltä useaan otteeseen viime aikoina. Lyhyesti vastattuna eilistä [tiistaina] Nato-äänestystä voi pitää lähihistorian yksituumaisimpana painoarvoltaan merkityksellisessä asiassa, eduskunnan kirjasto toteaa Twitterissä.

Eduskunnan kirjaston mukaan sen avoimen datan palvelussa on äänestystiedot vuodesta 1996.

Sen perusteella suurin määrä jaa-ääniä on 189. Ne annettiin 2004 ulko-ja turvallisuuspoliittisen selonteon mietintöön liittyvässä äänestyksessä.

Suurimmat EI-äänet on saanut vuoden 2017 alkoholilain käsittelyyn liittyvä äänestys (5–187) sekä opintotukilakia koskeva äänestys vuonna 2015 (1–185).

Eduskunnan kirjasto muistuttaa, että eduskunta tekee päätöksiä myös ilman äänestyksiä, eli tavallaan 100 prosentin yksimielisyydellä.

– Äänestys ei ole siis automaatio, vaan tarvitaan kannatettu vastaehdotus.

Perustuslain muuttaminen kiireellisenä vaatii viiden kuudesosan enemmistön annetuista äänistä. Esimerkiksi tiedustelulaista johtuva muutos julistettiin kiireelliseksi äänin 178–13.

– Pidemmältä historiasta saatavia vertailukohtia ei ole seulottavissa, mutta esimerkiksi [presidentti] Urho Kekkosen valinta jatkokaudelle poikkeuslailla tehtiin äänin 170–28.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)