Verkkouutiset

Autonsa pysäköinyt mies maksaa pysäköinnistä Parkman-sovelluksen avulla. LEHTIKUVA / OLIVIA RANTA

Näin maksullinen pysäköinti leviää kesällä

Tapahtumat etsivät tuottoja, koska pandemia on kurittanut taloutta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ensi kesä on tapahtumien luvattu kesä.

– Kesäkohteisiin suuntaavan lomalaisen on nyt syytä ladata puhelimeensa pysäköintisovellus. Monen kesätapahtuman ja -kohteen talous on ollut koetuksella pandemian takia, ja uusia tulovirtoja etsitään maksullisesta pysäköinnistä, kertoo Suomen suurin pysäköintialan työllistäjä ParkkiPate tiedotteessa.

Tulevana kesänä lähes joka viikonloppu järjestetään mielenkiintoisia tapahtumia eri puolilla Suomea. Festivaaleja, musiikkijuhlia ja kulttuuritapahtumia on lähes jokaisessa kaupungissa. Moni kesäkohde tarjoaa asiakkailleen valvotun pysäköintialueen.

– Maksullinen pysäköinti onnistuu lähes minkä kokoisella alueella tahansa. Olemme hoitaneet usealle alueelle tarvittaessa nopeasti pysäköinnin maksullisuudesta kertovat kyltit.  Kun tapahtumassa on satoja kävijöitä, pysäköinti on järjestäjälle merkittävä tulonlähde, kertoo ParkkiPaten toimitusjohtaja Christian Metsäranta.

Valvotuissa kesäkohteissa vähemmän ilkivaltaa

Ensi kesänä autoilijan kannattaa varautua maksamaan pysäköinnistä esimerkiksi osassa Seinäjoen Tangomarkkinoiden ja Savonlinnan oopperajuhlien konsertteja, Joensuun Ilosaarirockissa, iskelmäfestivaaleilla Himoksella, SuomiPop-festivaaleilla Jyväskylässä, Hyvinkään Rockfestissa ja Hämeen keskiaikafestivaaleilla Hämeenlinnassa.

Metsärannan mukaan yleisin syy kesätapahtuman tai matkailukohteen pysäköinnin maksullisuuteen on se, että alueen omistaja haluaa saada alueestaan tuottoja.

– Lisäksi maksullinen pysäköinti lisää alueen turvallisuutta: valvotulla alueella ei pysäköidä kuin ”villissä lännessä”, ilkivaltaa esiintyy vähemmän ja pysäköinnistä saatavat tuotot on mahdollista käyttää alueen kunnossapitoon sesongin jälkeen, Metsäranta sanoo.

Pysäköintialue voi olla tuottoisa

ParkkiPaten tilastot osoittavat, että harrastus- ja matkailukohteiden yhteydessä sijaitsevat pysäköintialueet ovat omistajalleen tuottoisia.

– Esimerkiksi eräässä pääkaupunkiseudun kehyskunnassa kesäharrastusalueen yhteydessä sijaitsee noin 60 pysäköintipaikan alue, jonka yksi parkkipaikka tuotti omistajalle viime vuonna runsaat 200 euroa paikkaa kohden. Pysäköintialue hotellin yhteydessä Päijät-Hämeessä taas tuottaa omistajalleen vuosittain keskimäärin lähes 500 euroa paikkaa kohden, Metsäranta kertoo.

Pysäköinti luvatta toisen paikalle on ParkkiPaten tilastojen mukaan Suomessa yksi yleisimmistä pysäköintivirheistä. Pysäköinti ilman alueella pysäköintiin oikeuttavaa tunnusta on aiheena lähes joka viidennessä valvontamaksussa.

Pysäköintialueen muuttaminen maksulliseksi on alueen omistajalle hyvin yksinkertaista.  Omistaja ottaa yhteyttä maksullista pysäköintiä tarjoavaan toimijaan ja tekee sopimuksen tämän kanssa.

Pysäköintioperaattori hoitaa alueelle pysäköinnin maksullisuudesta kertovat kyltit ja tarvittaessa maksuautomaatit, hoitaa alueen valvonnan sekä tilittää asiakkaalle pysäköinnistä sovitut tulot.

Edistyksellisimmät pysäköintioperaattorit tarjoavat autoilijalle mahdollisuuden käyttää maksamiseen kaikkia yleisimpiä mobiilisovelluksia.

 

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)