Takaisinvedoksi laskettuja tapauksia oli ruokaviraston pitämän tilaston mukaan viime vuonna elintarvikkeissa 305, mikä on 55 tapausta edellisvuotta enemmän, kertoo Maaseudun Tulevaisuus.
Eniten poistoja hyllyistä aiheutui kansankielellä sanottuna pöpöistä. Nämä mikrobiologiset virheet, kuten salmonella, listeria, bakteerit ja homeet, johtivat 57 elintarvikkeen takaisinvetoon vuonna 2024. Näistä tapauksista 25 johtui salmonellasta, jota havaittiin tuoreyrteistä lihatuotteisiin.
Torjunta-ainejäämien vuoksi tehtiin yhteensä 38 hedelmiä ja vihanneksia koskevaa takaisinvetoa. Määrä väheni muusta kehityksestä poiketen 25 prosenttia verrattuna vuoteen 2023.
Viime vuonna elintarvikkeista tehtiin 35 takaisinvetoa, joiden taustalla oli kielletyn lisäaineen käyttö tai sallitun lisäainepitoisuuden ylitys. Tapauksia, joissa tuotteessa oli muovia, lasia tai muita vierasesineitä, oli myös 35.
Viime vuosina vierasesinetapauksia on ollut keskimäärin 20, joten tämä saattaa ruokaviraston mukaan viitata kasvavaan ongelmaan. Tapauksista noin puolet tapahtui kotimaisessa tuotannossa.
Lisäksi 26 takaisinvetoa tehtiin allergeenivirheen vuoksi.
Poistetuista elintarvikkeista ja niihin käytetyistä kontaktimateriaaleista 43 prosenttia tuli EU:n ulkopuolelta, 39 prosenttia toisesta EU-maasta ja 18 prosenttia Suomesta. Prosenttiosuudet olivat liki samat vuotta aiemmin.





