Maaseudun Tulevaisuuden mukaan armeijaruoka on kokenut viime vuosikymmeninä suuren muutoksen.
– Jos verrataan vaikkapa 50 vuoden takaiseen armeijaruokaan, muutos on huima, kommentoi armeijan ruokahuollosta vastaavan Leijona Cateringin kehityspäälikkö Mika Parviainen.
Valtion omistama Leijona Catering on huolehtinut varusmiesten ruokahuollosta kymmenen vuoden ajan. Tänä aikana armeijakeittiö on seurannut suurkeittiöalan muutosta.
– Juurekset tulevat kuorittuina, kalat käsiteltyinä ja monet muutkin raaka-aineet valmiiksi esikäsiteltyinä, toteaa Parviainen.
Muuttuneet ruokailutottumukset näkyvät myös armeijan leivissä. Kuluttajat ovat entistä tietoisempia, mitä syödään ja raaka-aineet ovat kehittyneet valtavasti.
Parviainen kertoo kasviproteiinin valikoiman kasvaneen viime vuosina merkittävästi, joka on tuonut lisää vaihtoehtoja armeijan pöytiin. Ruokateknologian kehitys näkyy laajemminkin tarjonnassa. Pyörykät ja pihvit ovat Parviaisen mukaan parempia kuin ennen.
Ravitsevuuteen on myös kiinitetty huomiota. Nykyään varusmiehet eivät enää syö lounaaksi puuroa tai velliä. Armeijassa puurolautanen ei riitä pitämään nälkää loitolla.
– Koulumaailmassa puuro voi edelleen olla ateria, Parviainen toteaa.
Parviainen myöntää, että ”lähiruoka ei ole meillä se juttu”. Tämä johtuu siitä, että Leijona Cateringia sitoo hankintalaki, jonka mukaan yksittäinen toimipiste ei voi suosia paikallista. Armeijan ruokavalikoima halutaan myös pitää monipuolisena, jonka vuoksi useissa raaka-aineissa joudutaan turvautumaan tuontitavaraan. Tähän kuuluvat muun muassa hedelmät, osa kasviksista sekä mausteet kahvi, tee, kaakao ja riisi.
Kotimaasta tulevat aina liha, peruna, maito ja tuore leipä. Ja torstai on yhä hernekeittopäivä





