Verkkouutiset

Yli puoli miljoonaa 18-24-vuotiasta sai Britanniassa masennuslääkkeitä vuosina 2021-2022. / AFP / LEHTIKUVA / HENRY NICHOLLS

Miksi yhä suurempi osa nuorista on työelämän ulkopuolella?

Teini-iässä koetut mielenterveysongelmat ovat jatkuneet monilla vuosia ja vaikeuttaneet työuran alkuvaihetta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Monissa länsimaissa on seurattu huolestuneena nuorten syrjäytymisriskin kasvua ja ilmiöön liittyviä sosiaalisia ongelmia sekä kansantaloudellisia kustannuksia.

Britanniassa tuore selvitys osoittaa tilanteen muuttuneen huomattavasti pahemmaksi 2000-luvun aikana. Syrjäytyminen on vahvasti kytköksissä mielenterveysongelmiin: 20 vuotta sitten 20–24-vuotiaat kärsivät ikäryhmistä kaikkein vähiten mielenterveysongelmista.

Tilanne kääntyi päälaelleen, sillä nyt ikäryhmän riski mielenterveysongelmille on suurin. Britanniassa parikymppiset ovat terveysongelmien vuoksi useammin poissa työmarkkinoilta kuin 40–44-vuotiaat.

Times-lehden mukaan 18–24-vuotiaista jopa 34 prosenttia ilmoitti masennuksen, ahdistuksen tai kaksisuuntaisen mielialahäiriön oireita. Vuonna 2000 osuus oli 24 prosenttia. Ongelmat ovat yleisempiä nuorilla naisilla.

Britanniassa 570 000 täysi-ikäiselle nuorelle määrättiin masennuslääkkeitä vuosina 2021–2022.

Pääsy maan terveydenhuoltojärjestelmä NHS:n mielenterveyspalveluiden piiriin on vaikeutunut kasvaneen kysynnän vuoksi. Ammattilaiset sanovat nuorten ongelmien lisääntyneen ja muuttuneen aiempaa vakavammiksi.

Pandemia-aikaan liittyneet rajoitustoimet pahensivat tilannetta. Teini-iässä koetut mielenterveysongelmat ovat jatkuneet monilla vuosia ja estäneet pääsyn työelämään.

Mielenterveysalan yhtiön hoitojohtaja Ryan Lowe arvostelee voimakkaasti sosiaalista mediaa ja kutsuu sen vaikutusta nuoriin haitalliseksi. Hänen mukaansa sosiaalinen media häiritsee nuorten kykyä rakentaa oma identiteettinsä, koska suuri osa materiaalista on ”hyvin idealisoitu versio todellisuudesta tai liioitellun kamala versio siitä”.

Monet kokevat koulumaailman muuttuneen aiempaa kilpailullisemmaksi ja paineistetummaksi. Nuoret ahdistuivat ensin koulusta ja nyt työelämästä. Ahdistus lopulta vain pahenee, jos henkilö välttelee uhkaavaksi koetun tilanteen kohtaamista.

– 16–24-vuotiaiden ikäryhmä tulee tarvitsemaan paljon tukea, Lowe sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)