Verkkouutiset

Leppävaaran juna-asema. (Wikimedia Commons/CC-BY-SA-4.0/JIP)

Mies putosi raiteille – kukaan ei auttanut

Polisii muistuttaa, että pelastusvelvollisuuden laiminlyönti on rikoslaissa rangaistava teko.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Mies putosi junaraiteelle Espoon Leppävaaran asemalla 28. lokakuuta. Hetken päästä asemalle saapunut juna osui mieheen. Poliisi ei epäile putoamiseen liittyvän rikosta ja kyseessä oli tapaturma.

Poliisin mukaan kukaan ei yrittänyt auttaa raiteelle pudonnutta miestä ennen junan saapumista.

Tapahtuma-aikaan asemalla liikkui runsaasti ihmisiä ja itse laiturilla oli kymmenkunta ihmistä.

Ainakin yksi ihminen näki putoamisen ja yksi peräti kävi laiturin reunalla pällistelemässä raiteella maannutta miestä, mutta vetäytyi sitten kauemmaksi.

− Junaa laiturialueella odottamassa olleet olisivat voineet taulusta katsomalla huomata, että junan saapumiseen on aikaa muutamia minuutteja. Poliisin näkemyksen mukaan heillä olisi ollut mahdollisuus vähintään hälyttää apua välittömästi, huomauttaa rikosylikonstaapeli Kai Friman tiedotteessa.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitos ja Väylävirasto korostavat, että hengenvaarassa olevaa ihmistä tulee aina mahdollisuuksien mukaan auttaa. Rikoslain mukaan hengenvaarassa olevan pelastustoimien laiminlyönti on rikos, josta voidaan rangaista sakolla tai enintään kuuden kuukauden vankeudella.

− Vähintä, mitä junaraiteella tapahtuvan vaaratilanteen huomatessaan voi tehdä, on soittaa välittömästi hätänumeroon 112. Mahdollisuuksien mukaan sivulliset voivat myös pyrkiä herättämään junakuljettajan huomion esimerkiksi heiluttamalla kättä, muistuttaa valmiuspäällikkö Arto Muukkonen väylävirastosta.

Pääsääntönä kuitenkin on, että radalle ei saa koskaan mennä.

− Älä mene 1,5 metriä lähemmäksi laiturin reunaa, ellet nouse junaan tai poistu junasta, sanoo Muukkonen.

Poliisin tietoon pelastustoimen laiminlyömistä tulee harvoin, mutta viranomaiset korostavat, ettei Leppävaaran tapahtumien kaltaisia tilanteita saisi syntyä.

− Kuten laki sen sanoo, jos tilanteessa voi jollakin tavalla antaa apua omaa terveyttään tai henkeään riskeeraamatta tai edes kutsua apua, tulisi jokaisen näin tehdä. Esimerkkimme tapauksessa yhtään henkeä ei menetetty, mutta tarina olisi voinut päättyä aivan toisin, sanovat Friman ja Muukkonen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)