Verkkouutiset

Autoliikennettä Ruoholahdessa Helsingissä. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Meppi EU:n ilmastopaketista – “huumorintaju alkaa loppumaan”

Uudistusten kohteena ovat esimerkiksi päästökauppa, maankäyttö ja rakennusten energiatehokkuus.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa kertoo olevansa huolissaan siitä, miten kuluttajat suhtautuvat Euroopan unionin ilmastopakettiin.

– EU:n ilmastopaketti on laitettu aluille aikana, kun Venäjä ei ollut vielä hyökännyt Ukrainaan. Sota on jo nyt aiheuttanut energia- ja ruokakriisin, joka näkyy viivan alla, kun tankkaa autoa, maksaa sähkölaskua tai asioi ruokakaupassa, Sarvamaa sanoo tiedotteessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Euroopan parlamentti äänestää tällä viikolla osasta komission lainsäädäntöehdotuksista. EU on sitoutunut vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä vähintään 55 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 1990 tasosta.

Ilmastopaketti pitää sisällään uusia lainsäädäntöehdotuksia sekä tarkistuksia nykyiseen lainsäädäntöön. Uudistusten kohteena ovat muun muassa päästökauppa, maankäyttö ja energiatehokkuus.

Petri Sarvamaan mukaan ilmastopakettia ollaan viemässä läpi samalla, kun inflaatio ja korkojen nousu syövät tavallisen kuluttajan ostovoimaa.

– Sopii kysyä, onko meillä asiat oikeassa tärkeysjärjestyksessä, ja onko tätä ilmastopakettia välttämätöntä runnoa tällä kunnianhimolla ja aikataululla läpi nykyisessä maailmantilanteessa, Sarvamaa toteaa.

Sarvamaa korostaa, että fossiilisesta energiasta irtautuminen aiheuttaa kustannuksia, jotka päätyvät lopulta kuluttajien maksettavaksi suoraan tai epäsuorasti.

– Pahoin pelkään, että jossain kohtaa alkaa huumorintaju loppumaan. Mikäli haluamme säilyttää kansalaisten hyväksynnän ilmastotoimille, on niiden [toimien] oltava järkeviä, oikeasuhtaisia, kustannustehokkaita ja markkinavetoisia.

– Kuitenkin kaikkein vähiten ne saisivat näkyä tavallisen kansalaisen kukkarossa, Sarvamaa sanoo.

Europarlamentaarikon mielestä ilmastopaketti sisältää monia tärkeitä avauksia, mutta myös “arkijärjellä selittämättömiä ehdotuksia”.

Esimerkkinä tällaisesta ehdotuksesta Sarvamaa mainitsee sosiaalisen ilmastorahaston, jolla pyritään rahoittamaan ilmastotoimia, kuten sähköautojen hankintaa ja energiaremontteja.

– Tämänkaltainen lainsäädäntö sotii koko ilmastopaketin legitimiteettiä vastaan ja aiheuttaa pahimmillaan kansalaisissa vain vastareaktion, Sarvamaa huomauttaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)