Kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa kertoo olevansa huolissaan siitä, miten kuluttajat suhtautuvat Euroopan unionin ilmastopakettiin.
– EU:n ilmastopaketti on laitettu aluille aikana, kun Venäjä ei ollut vielä hyökännyt Ukrainaan. Sota on jo nyt aiheuttanut energia- ja ruokakriisin, joka näkyy viivan alla, kun tankkaa autoa, maksaa sähkölaskua tai asioi ruokakaupassa, Sarvamaa sanoo tiedotteessa.
Euroopan parlamentti äänestää tällä viikolla osasta komission lainsäädäntöehdotuksista. EU on sitoutunut vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä vähintään 55 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 1990 tasosta.
Ilmastopaketti pitää sisällään uusia lainsäädäntöehdotuksia sekä tarkistuksia nykyiseen lainsäädäntöön. Uudistusten kohteena ovat muun muassa päästökauppa, maankäyttö ja energiatehokkuus.
Petri Sarvamaan mukaan ilmastopakettia ollaan viemässä läpi samalla, kun inflaatio ja korkojen nousu syövät tavallisen kuluttajan ostovoimaa.
– Sopii kysyä, onko meillä asiat oikeassa tärkeysjärjestyksessä, ja onko tätä ilmastopakettia välttämätöntä runnoa tällä kunnianhimolla ja aikataululla läpi nykyisessä maailmantilanteessa, Sarvamaa toteaa.
Sarvamaa korostaa, että fossiilisesta energiasta irtautuminen aiheuttaa kustannuksia, jotka päätyvät lopulta kuluttajien maksettavaksi suoraan tai epäsuorasti.
– Pahoin pelkään, että jossain kohtaa alkaa huumorintaju loppumaan. Mikäli haluamme säilyttää kansalaisten hyväksynnän ilmastotoimille, on niiden [toimien] oltava järkeviä, oikeasuhtaisia, kustannustehokkaita ja markkinavetoisia.
– Kuitenkin kaikkein vähiten ne saisivat näkyä tavallisen kansalaisen kukkarossa, Sarvamaa sanoo.
Europarlamentaarikon mielestä ilmastopaketti sisältää monia tärkeitä avauksia, mutta myös “arkijärjellä selittämättömiä ehdotuksia”.
Esimerkkinä tällaisesta ehdotuksesta Sarvamaa mainitsee sosiaalisen ilmastorahaston, jolla pyritään rahoittamaan ilmastotoimia, kuten sähköautojen hankintaa ja energiaremontteja.
– Tämänkaltainen lainsäädäntö sotii koko ilmastopaketin legitimiteettiä vastaan ja aiheuttaa pahimmillaan kansalaisissa vain vastareaktion, Sarvamaa huomauttaa.