Julkisuudessa eri tahojen kannanotoista voi saada väärän käsityksen, että työnantajalle menisi työterveydestä tieto työntekijän alkoholin käytöstä tai jopa uudenlaisen alkotestin tulos, sanoo Elinkeinoelämä EK:n asiantuntijalääkäri Auli Rytivaara.
– Näinhän asia ei ole. Työnantaja saa vain tiedon siitä, onko hänen työntekijänsä sopiva työnantajan hänelle osoittamaan työhön. Arviossa alkotestit ovat vain osa työterveyslääkärin arviota työkyvystä. Työkykyarvio korostuu esimerkiksi lentokapteenin, linja-auto tai rekka-auton kuljettajan työssä, Rytivaara selventää tiedotteessa.
Työterveyden PEth-testillä voidaan todeta jopa neljän viikon takainen juominen.
Rytivaaran mukaan sen myötä ei varsinaisesti ole kuitenkaan muuttunut mikään. Alkoholin käyttöä on voitu ennenkin työterveyshuollossa testata vaikkakin epätarkemmin.
Uusi testi mittaa aiempaa spesifisemmin alkoholin pitkäaikaisen ja runsaan käytön. Runsas alkoholin käyttö taas voi aiheuttaa muun muassa valppauden ja vireystilan heikentymisen, vaikka ajohetkellä ei olisikaan alkoholia veressä.
– Ja väärinkäsitysten välttämiseksi: ennenkään ei ole laboratoriotuloksia tai edes diagnoosia terveystarkastuksen perusteella annettu työnantajalle, eikä tämä asia ole muuttunut, korostaa Rytivaara.
Kaiken takana on hänen mukaansa työturvallisuus: ammattikuljettajan työhön liittyy aina erityinen tapaturman vaara, jonka suuruuteen ja vakavuuteen vaikuttavat monet asiat.
– Tämän testaamiseen PEth-alkoholitestaus on uusi ja erittäin hyvä sekä spesifinen mittari. Työkykyarviossa on nimenomaan kysymys turvallisuudesta eli työntekijän kyvystä tehdä työtehtäviään siten, että hän ei aiheuta vaaraa itselleen tai toisille. Ei todellakaan siitä, että työntekijä syyllistyisi johonkin rikkomukseen käyttäessään alkoholia vapaa-ajalla. Asia siis rinnastuu mihin tahansa muuhun sairaudesta aiheutuvaan työkyvyn alentumiseen ja työnantajan toimenpiteiden tulisi olla samanlaisia kuin muissa työkyvyn alentumistilanteissa.
Päihdeongelman varhainen tunnistaminen vaatii laboratoriotutkimusten käyttöä ja terveystarkastuksia. Terveystarkastuksesta työterveyslääkäri tekee lausunnon terveydellisestä sopivuudesta kyseiseen työtehtävään. Tässä huomioidaan työn aiheuttamat terveydelliset vaatimukset ja tapaturmavaara.