Verkkouutiset

Kuntaliitto: Sote-lain luonnokseen esitetään runsaasti korjausehdotuksia

Viiden sote-alueen malli saa kannatusta kunnissa, mutta siinä nähdään myös paljon täsmentämisen ja muutosten tarpeita, kertoo Kuntaliitto.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Lausuntonsa sosiaali- ja terveysministeriön toteuttamaan kyselyyn sote-järjestämislain luonnoksesta antoi 295 kuntaa ja 56 kuntayhtymää. Kuntaliiton mukaan lausunnoissa esitetään runsaasti korjausehdotuksia.

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Tuula Haatainen toivoo, että vastaukset otetaan kattavasti huomioon. Kuntaliiton hallitus on yksimielisesti todennut, että uudistus on tärkeä viedä maaliin, vaikka aikataulu on tiukka.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Kunnat pitävät yleisesti uudistuksen aikataulua liian kireänä. Jatkovalmistelua tarvitsevat Kuntaliiton mukaan monet osa-alueet kuten palvelujen järjestäminen, tuottaminen, hallinto, rahoitus ja omaisuusjärjestelyt.

Kuntaliiton mukaan kunnat peräävät vaikutusmahdollisuuksia sekä uudistuksen valmisteluun että toteutukseen. Sote-alueen ja sosiaali- ja terveysministeriön valtuuksia pitää jatkovalmistelussa tarkentaa ja varmistaa, että säädökset ovat perustuslain mukaisia.

Kansallinen ohjaus nähdään Kuntaliiton mukaan tarpeellisena, mutta koska ministeriölle esitetyllä neuvottelumenettelyllä ohjataan tosiasiallisesti myös tuotantoalueiden toimintaa, sen katsotaan loukkaavan kunnallista itsehallintoa.

Tuottamisvastuuta ei kuntien mielestä ole kuvattu riittävän tarkasti eikä perustuslakia noudattaen. Kunnat haluaisivat Kuntaliiton mukaan tuotanto-organisaatioille mahdollisuuden päättää omasta palvelutuotannostaan ja tuottamistavoista sote-alueen antamien peruslinjausten puitteissa.

Tuotantovastuun kriteereitä olisi Kuntaliiton mukaan selkeytettävä samoin kuin sitä, onko vastuukuntamalli sallittu.

Rahoituksesta pitäisi kuntien mielestä säätää laissa. Kunnat kritisoivat myös sitä, että lausuntoa annettaessa niiden käytössä ei ollut luotettavia koelaskelmia. Lähes puolet kunnista ei pidä lakiluonnoksessa rahoitusmuutoksiin esitettyä kolmea vuotta riittävän pitkänä siirtymäaikana.

Kunnat pitävät ongelmana, että kunnalle jäisi vastuu hyvinvoinnista ja terveydestä, mutta merkittävä osa päätösvallasta siirtyisi kunnan ulkopuolelle.

– Kunnan ja uusien sosiaali- ja terveyspalvelutuotannosta vastaavien tahojen väliseen yhteistyöhön pitää erityisesti kiinnittää huomiota, Tuula Haatainen korostaa.

Lue myös:

Sote-lausunnoissa toivotaan lakiluonnoksen tiettyjen kohtien hiomista

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)