Verkkouutiset

Kremlissä ei vallanvaihtoa suunnitella, mutta ei olla myöskään tyytyväisiä.

”Kukaan ei ole tyytyväinen Vladimir Putiniin” – Tätä Moskova nyt suunnittelee

Kremlin väitetään kaavailevan Ukrainan osien liittämistä Venäjään äänestyksillä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kremlissä kukaan ei ole tyytyväinen Vladimir Putiniin, eivät sodan eivätkä rauhan kannattajat, kirjoittaa Riiassa toimiva venäläisjulkaisu Meduza presidentinhallinnossa oleviin lähteisiinsä vedoten.

Meduza jakaa Venäjän eliitin tunnelmat kolmeen vaiheeseen: äärimmäinen pessimismi, maltillinen optimismi ja nyt maltillinen pessimismi.

Ensimmäinen johtui pakotteiden aiheuttamasta järkytyksestä ja pelosta siitä, kuinka  omille työurille ja elämäntavalle käy. Toinen vaihe oli huhtikuussa, jolloin otti vallan isänmaallinen hurmos, jossa vaadittiin ”voittoa loppuun” asti.

Nyt kolmen sotakuukauden jälkeen on maltillisen pessimismin vaihe, johon liittyy näköalattomuus tulevaisuuden suhteen.

– Ei ole mahdollista elää kuten ennen, ei voi puhua kehityksestä. Mutta jotenkin sitä pystyy elämään – harmaatuonnin ja Kiinan sekä Intian kanssa käydyn kaupan avulla, sanoo eräs lähde.

– Putiniin ei ole luultavasti kukaan tyytyväinen. Liike-elämä ja monet hallituksen jäsenet ovat tyytymättömiä siihen, että presidentti aloitti sodan miettimättä pakotteiden laajuutta – kukaan ei voi elää normaalisti näin laajojen pakotteiden kanssa. ”Haukat” taas eivät ole tyytyväisiä ”erikoisoperaation” etenemistahtiin. Heidän mielestään tulisi toimia päättäväisemmin.

Pääasiassa turvallisuuspalvelutaustan omaavien silovikkien muodostamat haukat eli ”sotapuolue” haluaisi yleisen liikekannallepanon ja käydä sotaa ”voittoon asti”. Ideaalitavoitteena olisi Kiovan valtaus.

Toisaalta sosiologiset tutkimukset osoittavat, että sotaa kannattavat venäläiset eivät olisi valmiita lähtemään itse tai lähettämään läheisensä rintamalle. Näin ollen presidentinhallinnossa ei ole liikekannallepanolle kannatusta.

– Venäjän [sodasta johtuvat] ongelmat ovat jo näkyvissä, mutta keskikesään mennessä ne kasaantuvat eri suunnista: kuljetus, lääketiede, jopa maatalous. Kukaan ei tullut ajatelleeksi laajuutta, sanoo eräs lähde.

Lähteen mukaan Putin on yksinkertaisesti päättänyt olla uskomatta talousvaikeuksiin tai niiden kytköstä aloittamaansa sotaan. Hän ja hänen seurueensa ”militantti” osa eivät usko länsimaiden oikeasti lopettavan kaasun ja öljyn tuontia.

Presidentinhallinnossa ei lähteiden mukaan puhuta Putinin syrjäyttämisestä, mutta olemassa on ”ymmärrys tai toive”, että Putin ei johtaisi maata tulevaisuudessa. Ajatus kulkee niin, että presidentti on ”nyt pistänyt asiat sekaisin”, mutta sitten kaikki voidaan jotenkin sopia lännen ja Ukrainan kanssa.

Kreml on tällä hetkellä keskittynyt sodankäyntiin ja suunnittelee lähteiden mukaan Donetskin, Luhanskin ja Hersonin alueiden liittämistä Venäjään. Realistisimpana kuulemma pidetään päivämäärä 11. syyskuuta, jolloin olisi kaikilla miehitetyillä alueilla yksi yhteinen ”kansanäänestys”.

Laillisesti Georgiaan kuuluvan Etelä-Ossetian Venäjään liittämispäiväksi olisi aiemmin suunniteltu 17. heinäkuuta. Myöskään Valko-Venäjän liitos ei ole poissuljettua, mutta vaatii diktaattori Aleksandr Lukashenkon saamista sen kannalle, jutussa kerrotaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Katso koko video TÄSTÄ
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)