Verkkouutiset

Vladimir Putin Josif Stalinina puolalaisen lehden kannessa maaliskuussa 2022. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

”Kuin Josif Stalin viimeisinä vuosinaan” – Pysäyttävä venäläisarvio Vladimir Putinista

Tutkija Andrei Kolesnikov löytää Neuvostoliiton ja Venäjän diktaattorien väliltä paljon yhteistä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Neuvostodiktaattori Josif Stalinin hirmuhallinnosta on tullut malli nykypäivän Kremlille ja Venäjän diktaattori Vladimir Putin muistuttaa yhä enemmän viimeisinä vuosinaan vainoharhaiseksi  käynyttä neuvostojohtajaa, venäläistutkija Andrei Kolesnikov arvioi.

Hän löytää Foreign Affairsin kirjoituksessaan useita yhtäläisyysmerkkejä Stalinin ja Putinin välille.

Kolesnikov muistuttaa Stalinin olleen toisen maailmansodan lopussa vallassa jo yli 20 vuotta. Terveysongelmista kärsinyt neuvostojohtaja ajautui tutkijan mukaan yhä syvemmälle harhaisiin suunnitelmiin ja pakkomielteiseen ajatteluun ennen kuolemaansa vuonna 1953.

– Putin on loppuvaiheen Stalinin tapaan ollut vallassa yli 20 vuotta ja ilmentänyt nykyisen vuonna 2018 alkaneen kautensa aikana monia samoja piirteitä, Andrei Kolesnikov kirjoittaa.

Hän muistuttaa presidentin valtakaudet nollanneesta perustuslakiuudistuksesta, oppositiovaikuttaja Aleksei Navalnyin myrkytyksestä ja vangitsemisesta ja hyökkäyksestä Ukrainaan.

Tämän vuoden aikana Venäjästä on Kolesnikovin mukaan tehty täysi autokratia.

– Omaksuessaan imperialistisen ja kansallismielisen ideologian, iskiessään raa’asti kansalaisyhteiskuntaa ja kaikenlaista toisin ajattelua vastaan ja kutsuessaan lähes koko maan aseisiin, Vladimir Putin on omaksunut lähes kaikki stalinistisen totalitarismin klassiset piirteet aina henkilökultista sankarikuoleman kulttiin.

”He vihaavat häntä”

Andrei Kolesnikovin mukaan päätöksenteko on keskitetty Venäjällä Stalinin ajan Neuvostoliiton tapaan yhden henkilön käsiin. Lähipiirin vaikutusvalta johtajan ratkaisuihin on hänen mukaansa lähes olematonta. Kolesnikov huomauttaa Vladimir Putinin myös kyykyttäneen viime aikoina muita venäläispäättäjiä samaan tapaan kuin Josif Stalin aikanaan.

Tällä kaikella on Andrei Kolesnikovin mukaan seurauksensa.

– Aivan kuin Josif Stalin viimeisinä vuosinaan, Vladimir Putin on ottanut Venäjän eliitin täysin hallintaansa, saanut heidät halvaantumaan pelosta ja vihaamaan salaa johtajaansa.

Venäläistutkija huomauttaa myös Vladimir Putinin eristäytymisestä. Presidentti viettää tiettävästi yhä enemmän aikaa Sotshin huvilakompleksillaan. Tämä on eristänyt Putinia poliittisesti ja vähentänyt hänen kontaktejaan muihin venäläispäättäjiin. Kremlin sisäpiirin supistumisen on arvioitu alkaneen jo koronapandemian aikana ja vaikuttaneen myös lopulliseen päätökseen hyökätä Ukrainaan helmikuussa.

Vertaus talvisotaan

Andrei Kolesnikovin mukaan Vladimir Putin pyrkii Josif Stalinin tavoin ratkomaan ongelmia sotavoimalla. Hän vertaa Ukrainan sotaa talvisotaan ja Korean sotaan.

Talvisodan kohdalla Stalin toimi hänen mielestään kuin Putin Ukrainassa.

– Diktaattorit puhuivat vihollisjoukkojen kokoontumisesta, jota ei todellisuudessa ollut. Molemmat myös aliarvioivat rajusti hyökkäyksen kohteena olevan maan kansan tahdon käydä vastarintaan. Aivan kuten Stalin odotti Suomen proletariaatin ottavan työläistoverinsa vastaan kukkakimpuin, oletti Putin, että ukrainalaiset tervehtisivät venäläisiä sotilaita vapauttajina. Molemmat autokraatit olivat täysin väärässä, Kolesnikov kirjoittaa.

Venäjän perustamat Donetskin ja Luhanskin hallinnot ovat hänestä kuin Neuvostoliiton luoma Terijoen hallitus.

Korean sodan vertauksessa Kolesnikov päätyy synkkään arvioon.

– Kun kävi selväksi, että sota venyisi, ei Stalinilla ollut mitään kiirettä sen lopettamiseen. Hän ohjeisti Pohjois-Korean hallitusta pitkittämään rauhanneuvotteluja. Kuten niin monen muunkin hänen henkilökohtaisen hankkeensa kohdalla, tuli konfliktin päättäminen mahdolliseksi vasta kun Stalin kuoli. Paljolti kuin Putinin kohdalla tänä päivänä, kukaan tai mikään muu kuin kuolema ei pystynyt pysäyttämään Stalinia hänen loppuvuosinaan.

Historia uusiksi

Andrei Kolesnikov listaa kirjoituksessaan runsaasti muitakin yhtäläisyyksiä Josif Stalinin ja Vladimir Putinin väliltä. Hän nostaa esiin muun muassa historian vääristelyn vallankäytön välineenä. Kreml on nähnyt viime vuosina valtavasti vaivaa luodakseen oman versionsa toisen maailmansodan tapahtumista ja rakentaakseen sen pohjalle lähes valtiollista uskontoa muistuttavan kultin.

Stalinin tapaan Putin on myös katkaissut Venäjän siteet länteen ja maalannut kaiken ulkomaisen olevan ristiriidassa venäläisen ajattelun ja arvojen kanssa. Siinä missä Stalinin Neuvostoliitto jahtasi ”juurettomia kosmopoliitteja”, vainotaan Putinin Venäjällä ”vieraan vallan agenteiksi” leimattuja.

Kolesnikov muistuttaa myös siitä, miten Josif Stalin on valkopesty Moskovan propagandassa hirmuhallitsijasta vahvaksi johtajaksi, joka vapautti maailman natsi-Saksasta. Mielipidemittausten perusteella uusi kuva Stalinista on myös uponnut isoon osaan Venäjän kansasta.

– Putinilla oli alkuvuodesta 2022 valmiiksi tukea hyökkäykselleen historiaa vastaan, sodalleen [Ukrainassa] sekä sen vaatimalle vajoamiselle stalinistiseen vainoharhaisuuteen, jossa ihmiset antavat ilmi naapureitaan ja opettajat ja oppilaat toisiaan, tutkija kirjoittaa.

Valta ei voi siirtyä

Andrei Kolesnikov muistuttaa Vladimir Putinin diktatuurin ajaneen Stalinin hallinnon tapaan Venäjän tilanteeseen, jossa minkäänlaista järjestelmää vallan siirtämiseen ei ole. Tämän hän toteaa kaapanneen Venäjän historian noidankehään. Tutkijan mukaan on silti epäselvää, voidaanko Venäjällä odottaa tulevaisuudessa Stalinin kuoleman jälkeisten tapahtumien kaltaista tilannetta, jossa johtajan lähipiiri pyrkii pikaisesti purkamaan hänen perintönsä.

– Kuten Stalinin Neuvostoliitossa, näyttää siltä, ettei Putinille ole nyt vaihtoehtoa Venäjällä. Tämä tarkoittaa, että korvaavia polkuja millekään, mitä hän sanoo tai tekee ei ole. Hänen vastustamisensa näyttää hyödyttömältä, tutkija summaa.

Siksi eliitin on toimittava samoin kuin Stalinin aikaan.

– Heidän on yksinkertaisesti odotettavat tyrannin loppua, toivoen, että hän jotenkin katoaa ennen kuin hän ehtii antaa heille potkut tai heittää heidät vankilaan, Kolesnikov jatkaa.

Hänen mukaansa tämä ajattelu selittää myös jatkuvaa kiinnostusta Vladimir Putinin terveydentilaa kohtaan.

LUE MYÖS:
Tutkijan mukaan Venäjä toistaa nyt Josif Stalinin suunnitelman (VU 12.6.2022)
Virolaiskenraalilta vertaus talvisotaan: Josif Stalinin virhe tehtiin taas (VU 25.3.2022)
Sergei Lavrov: Stalinin syyttäminen on hyökkäys historiaamme vastaan (VU 30.8.2021)

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Katso koko video TÄSTÄ
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)