Verkkouutiset

Mustanmeren laivaston päämajasta nousi savua ohjusiskun jälkeen 23. syyskuuta. / Planet Labs PBC / AFP / LEHTIKUVA

Krimillä sijaitsevia kohteita moukaroidaan – tämä selittää iskujen kiihtymistä

Mustanmeren laivaston heikentäminen on rapauttanut Kremlin asettamaa merisaartoa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukrainan asevoimat on kiihdyttänyt viime viikkoina iskuja Venäjän Mustanmeren laivaston aluksia ja miehitetyllä Krimin niemimaalla sijaitsevia kohteita vastaan.

Ohjus-, lennokki- ja meridroonihyökkäysten lisäksi Ukrainan erikoisjoukot ovat vapauttaneet useita öljyn- ja kaasunporauslauttoja. Kremlin merisaarron rakoilusta on saatu merkkejä usean viljalaivan päästyä lähtemään Ukrainan satamista Odessan alueella.

Venäjän Mustanmeren laivaston komentajan ja yli 30 muun upseerin väitettiin saaneen surmansa viime perjantaina tehdyssä ohjusiskussa Sevastopoliin.

Kansainvälisen politiikan apulaisprofessori, CEPA-ajatuspajan tutkija Volodymyr Dubovyk toteaa Venäjän laivaston kohteiden olleen haavoittuvia maaleja jo jonkin aikaa. Viimeaikaiset iskut ovat kuitenkin nostaneet uhan täysin uudelle tasolle.

Hän pohtii viestipalvelu X:ssä, miksi hyökkäykset ovat kiihtyneet juuri nyt. On mahdollista, että Ukrainalle on toimitettu uusi erä Britannian ja Ranskan Storm Shadow/SCALP-risteilyohjuksia.

– Tai että uusi erä modernisoituja Neptun-merimaaliohjuksia on valmistunut. Tämä on tietysti vain spekulointia, apulaisprofessori pohtii.

Hänen mukaansa Kiova pyrkii mahdollisesti osoittamaan iskuilla, ettei vastahyökkäys ole rajoittunut vain maavoimien operaatioon maan itä- ja eteläosissa. Krimin huoltoyhteyksien romauttamisella olisi toisaalta suora vaikutus venäläisjoukkojen taistelukykyyn Hersonin ja Zaporizzjan alueilla.

Krimin ja venäläislaivojen moukarointi on saanut runsaasti huomiota maailmalla.

– Yhtenä tavoitteena voi olla Ukrainan asymmetrisen sodankäyntikyvyn esittely, mikä voi vakuuttaa epäilijöitä Washingtonissa (ja muissa pääkaupungeissa). Se samalla houkuttelisi Valkoista taloa lähettämään ATACMS-ohjuksia, koska ukrainalaiset ovat tehneet pitkän kantaman iskuja niin menestyksekkäästi, Dubovyk kirjoittaa.

LUE MYÖS:
Upseeri arvioi: Ukrainalle massiivinen merivoitto, Kremlin ote lipeämässä (VU 22.9.2023)
Venäjän Mustanmeren laivaston komentajan ja 30 upseerin kerrotaan kuolleen ohjusiskussa (VU 25.9.2023)

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)