Verkkouutiset

Venäjän merisaartoa uhmannut rahtialus lähti Odessasta kohti Egyptiä 22. syyskuuta. / LEHTIKUVA / AFP / STRINGER

Upseeri arvioi: Ukrainalle massiivinen merivoitto, Kremlin ote lipeämässä

Viimeaikaiset iskut ovat heikentäneet Mustanmeren laivaston toimintakykyä ja taistelutahtoa.

Britannian laivaston fregattia komentanut kapteeni Tom Sharpe sanoo Ukrainan saavuttaneen massiivisen merivoiton ilman omaa laivastoa.

Hän uskoo Kremlin otteen olevan lipeämässä miehitetystä Krimin niemimaasta, millä olisi ratkaiseva merkitys Mustanmeren laivaston toimintamahdollisuuksiin.

Syyskuun 13. päivänä viisi Ukrainan Su-24-rynnäkkökonetta iski Sevastopolissa sijaitsevaa kuivatelakkaa vastaan kymmenellä Britannian toimittamalla Storm Shadow -risteilyohjuksella. Kohde on Venäjän Mustanmeren laivaston tärkeimpiä korjauslaitoksia.

Ilmatorjunta tuhosi osan ohjuksista, mutta ainakin kolme niistä osui telakalla olleeseen Kilo-luokan sukellusveneeseen ja Ropucha-luokan maihinnousualukseen. Alusten arvioidaan kärsineen katastrofaalisia vaurioita, minkä lisäksi laaja tulipalo vahingoitti ympäröivää telakkaa. Sen raivaamisessa voi kestää asiantuntijoiden mukaan kuukausia.

Tom Sharpe toteaa Ukrainan valmistelleen iskua erittäin taitavasti, sillä erikoisjoukot ja Neptun-ohjukset olivat tuhonneet aiemmin Krimillä sijainneita ilmapuolustustutkia.

– Näimme osoituksen Ukrainan koordinaatiokyvystä aiemmin Moskva-ohjusristeilijän upotessa. Lennokki lensi aluksen lähellä ja häiritsi miehistöä riittävästi, jotta he eivät huomanneet toisesta suunnasta lähestyviä Neptun-ohjuksia, kapteeni kirjoittaa Telegraph-lehden mielipidekirjoituksessa.

Julkinen nöyryytys Kremlille

Hän uskoo kuivatelakalle tehdyn iskun olevan sodan kannalta Moskvan upottamista tärkeämpi käänne. Mustanmeren laivaston kärsimien tappioiden lista on nyt kasvanut maihinnousualuksella ja Kalibr-ohjuksilla varustetulla modernilla sukellusveneellä. Alusten korjaukseen on käytettävissä vähemmän paikkoja telakan vaurioitumisen seurauksena.

Kreml on vakuuttanut korjaavansa pahoin vaurioituneet alukset. Se voi kuitenkin käytännössä tarkoittaa lähes kokonaan uusien alusten rakentamista suurella kustannuksella. Telakka olisi joka tapauksessa saatava toimintakuntoon heti kun mahdollista.

– Se tarkoittaa alusten paikkaamista, kuivatelakan porttien avaamista ja alusten hinaamista jonnekin muualle. En itse ilmoittautuisi vapaaehtoiseksi mihinkään tähän liittyvään. Tämä vie aikaa, voimavaroja ja tarkoittaa uusia julkisia nöyryytyksiä, Tom Sharpe toteaa.

Kapteenin mukaan on kyseenalaista, voiko Venäjä enää edes käyttää Sevastopolin satamaa. Kaupungissa sijaitsevaan Mustanmeren laivaston päämajaan iskettiin jälleen ohjuksilla perjantaina. Laivaston siirtäminen Krasnodarissa sijaitsevaan Novorossijskiin vaikeuttaisi venäläisjoukkojen huoltamista Krimillä. Se olisi myös valtava symbolinen tappio presidentti Vladimir Putinille.

Merisaarron rakoilusta on jo saatu merkkejä, sillä viljasopimuksen päättymisen jälkeen jo kaksi rahtialusta on lähtenyt Odessasta. Ensimmäinen niistä pääsi turvallisesti Bosporinsalmen läpi. Se kulki mahdollisimman lähellä Romaniaa ja Bulgariaa.

– Näiden hyökkäysten vaikutus Mustanmeren laivaston taistelutahtoon on valtava. Kukaan aluksissa palveleva ei halua istua satamassa riskialttiissa ympäristössä. Satamassa ei ole käytännössä mitään mahdollisuutta puolustautua, vaan alus seisoo kuin paikallaan oleva maali, kapteeni sanoo.

LUE MYÖS:
Iskun seuraus: Tältä Mustanmeren laivaston raunioitunut päämaja näyttää (VU 22.9.2023)

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)