Verkkouutiset

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ja Tanskan pääministeri Mette Frederiksen tutustuivat F-16-hävittäjään viime vuoden elokuussa. AFP / LEHTIKUVA / SERGEI GAPON

Kreml pöyristyi F-16-koneista – ”He ovat valmiita mihin tahansa”

Venäjän ulkoministeri turvautui ontuviin propagandavihjauksiin Naton ydinaseista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Moskova kommentoi jyrkästi F-16-hävittäjien toimituksia Ukrainalle.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov liittää koneiden toimittamisen Ukrainalle hieman hämmentävästikin ”Naton ydinaseisiin”. Niistä puhuminen on olennainen osa venäläistä sotapropagandaa.

Lavrov toteaa RIA Novostin haastattelussa, että koneiden toimituksessa on kyse ydinaseviestinnästä. Väitettä voidaan pitää vähintäänkin erikoisena.

– F-16-hävittäjät ovat pitkään olleet pääasiallinen ydinaseiden alusta niin kutsutuissa Naton ydinasetehtävissä. Siksi emme voi välttää ajatusta siitä, että näiden järjestelmien [F-16-koneiden] toimittaminen Kiovan hallinnolle on tarkoituksellinen Naton ydinaseisiin liittyvä signaali, Lavrov sanoo.

– He yrittävät saada meidät ymmärtämään, että Yhdysvallat ja Nato ovat valmiita kirjaimellisesti mihin tahansa Ukrainassa, hän jatkaa.

Yhdysvalloilla on kylmän sodan peruina ydinpommeja sijoitettuna lentotukikohtiin Belgiassa, Hollannissa, Italiassa, Saksassa ja Turkissa. Yhdysvaltain hallinnassa olevia aseita voitaisiin teoriassa käyttää sodassa tukikohtien isäntämaiden hävittäjäkoneissa. Niillä ei siis ole mitään tekemistä Ukrainan saamien hävittäjien kanssa. F-16-hävittäjiä on myös myyty varsin laajasti ympäri maailmaa. Niitä on tällä hetkellä käytössä Yhdysvaltain lisäksi 26 maassa.

Ulkoministeri vakuutteli kuitenkin myös, ettei koneilla tule olemaan vaikutusta rintamalla ja että venäläiset tuhoavat ne.

Sergei Lavrov sanoi myös toivovansa, että Venäjällä ja Valko-Venäjällä järjestettävät taktisten ydinaseiden harjoitukset ”saavat lännen järkiinsä”.

Belgia tiedotti eilen toimittavansa Ukrainalle 30 F-16-hävittäjää. Aiemmin koneita ovat luvanneet Tanska, Norja ja Hollanti. Yhteensä hävittäjiä on tulossa ainakin 85. Ruotsi on puolestaan ilmoittanut lahjoittavansa Ukrainalle kaksi ennakkovaroitus- ja ilmavalvontakonetta ja AMRAAM-ilmataisteluohjuksia. Saabin valmistamat S 100D Argus -koneet tehostavat merkittävästi F-16-hävittäjien kykyjä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)