Moskovalainen ajatushautomo TsAST on korottanut palkkiotaan virolaisesta miehittämättömästä kulkuneuvosta, jota Ukrainan asevoimat käyttää taistelukentällä.
Jo viime syyskuussa TsAST tarjosi miljoonaa ruplaa (noin 10 000 euroa) sille, joka pystyy sieppaamaan suhteellisen ehjänä Milrem Roboticsin valmistaman THeMIS-telalavetin, joka on osoittautunut erittäin hyödylliseksi Ukrainan sotatoimille. Helmikuun puolivälissä palkkio korotettiin kahteen miljoonaan ruplaan (noin 20 000 euroon).
TsAST:in johtaja Ruslan Puhov kertoi Venäjän valtio-omisteiselle uutistoimisto TASS:ille, että korotuspäätös tehtiin sen jälkeen, kun Viron ulkomaantiedustelu julkaisi lausunnon, jossa se liitti TsAST:in Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:hen.
Hän viittasi virolaisten hiljattain julkaisemaan raporttiin, jonka mukaan FSB rekrytoi ulkomaisten lähetystöjen kanssa toimivia yliopistotutkijoita ja ajatushautomojen asiantuntijoita. Raportti osoittaa suoraan Puhoviin tämän kehityksen päähenkilönä kertoen, että hänellä on laajat yhteydet sekä Venäjän poliittiseen johtoon että puolustusministeriöön.
Tammikuun puoliväliin mennessä Milrem oli toimittanut Ukrainan asevoimille 15 THeMIS:iä. Yhtiön edustajat ovat kertoneet ukrainalaissotilailta saamiensa palautteiden perusteella niiden suoriutuvan erityisen hyvin miinanraivaukseen ja etulinjan huoltoon liittyvistä tehtävistä.
Yhtiö ilmoittaa olevansa tietoinen ajoneuvoihinsa kohdistuneesta palkkiosta, mutta korostavat, että heitä ei hätkäytä tällainen teknologiavarkauden mahdollisuus. Päinvastoin he ilmoittavat lähettävänsä Ukrainalle lisää lavetteja, jos pyydetään.
Palkkion korotus kertoo miehittämättömien ajoneuvojen roolin merkityksen kasvusta molemmin puolin rintamaa. Koska liikkuvat joukot ja ajoneuvot havaitaan välittömästi ja niiden kimppuun hyökätään, sotilaat ovat alkaneet turvautua robotteihin joissakin vaarallisissa tehtävissä.
Joillakin käytössä olevilla miehittämättömillä laveteilla, kuten THeMIS:illä, on edistyksellisiä kykyjä, mutta hyvin yksinkertaisetkin robotit ovat osoittautuneet tehokkaiksi logistiikkatehtävissä.
LUE MYÖS:
Viro teki lavetin, Arabiemiraatit siihen vaanivan aseen (VU 20.9.2023)