Verkkouutiset

Kokoomuksen europarlamentaarikko Henna Virkkunen. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Kokoomuksen ehdokas komissaariksi on Henna Virkkunen

Petteri Orpon mukaan Naton itärajasta Suomi kantaa ensisijaisen vastuun.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Olemme nyt läsnä kaikissa niissä pöydissä, joissa kansakuntamme kannalta olennaisia asioita ratkotaan. Samalla olemme tiivistäneet puolustusyhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa. Maidemme välille neuvoteltu puolustusyhteistyösopimus, DCA, on nyt eduskunnan käsittelyssä, pääministeri, puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi linjapuheessaan kokoomuksen puoluekokouksessa lauantaina Tampereella.

– Suomi ja Virginian osavaltio puolestaan allekirjoittivat sopimuksen, joka mahdollistaa puolustusvoimien ja kansalliskaartin yhteistyön. Jukka Kopran (kok.) johtama eduskunnan puolustusvaliokunta vieraili paikan päällä ja pääsi toteamaan, millaisesta voimasta on tarvittaessa kysymys. Hyvältä kuulemma näytti, hän jatkoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Hän totesi myös, että perjantaina saatiin uutisia, että Suomi on saamassa tavoittelemansa Nato-esikunnan ja pääsee Norjan ja Ruotsin kanssa samaan Norfolkin esikuntaan.

– Olemme yksi niistä Nato-maista, joka käyttää puolustukseen kaksi prosenttia bruttokansantuotteesta. On selvää, että meidän tulee löytää riittävät resurssit puolustukselle myös vuosikymmenen lopulla.

Orpo muistutti, että Suomen jäsenyyden myötä Naton raja Venäjän kanssa on nyt 1300 kilometriä pidempi.

– Naton itärajasta Suomi kantaa ensisijaisen vastuun. Ja liittolaisemme ymmärtävät tämän hyvin – palvelemme koko liittokunnan etua.

Orpo totesi myös, että ”Suomen puolustus ole koskaan ollut yhtä luja kuin se on nyt”.

– Liityimme Natoon, jotta Suomi ja suomalaiset ovat turvassa Venäjän aggressiolta. Ajatelkaa tilannetta, jos emme olisi tänään Naton jäseniä. Vaikka tämän pääministerivuoden aikana on tuntunut siltä, että omalla vahtivuorolla totisesti tapahtuu, on ollut hyvä tietää, että meillä tarvittaessa tukenamme ja turvanamme koko Nato. Näin tämän pitää olla, hän sanoi.

Orpo totesi myös olevansa varma, että presidentin tehtävään ei ole parempaa henkilöä, tässä ajassa, näissä vaativissa olosuhteissakuin Alexander Stubb.

– Alex, saat kaiken tukemme tasavallan presidentin vaativaan työhön.

EU:n lunastettava lupauksensa

Orpon mukaan myös arvoyhteisöltämme Euroopan unionilta vaaditaan enemmän kuin koskaan.

– EU:n on lunastettava odotukset. Sen on luotava lisää turvaa, parannettava kilpailukykyään ja vaalittava oikeusvaltioperiaatetta.

Hänen mukaansa ”kokoomuksen EU-parlamentin vaaleissa saama tuki on osoitus siitä, että suomalaiset luottavat puolueemme Eurooppa-myönteiseen, avoimeen ja uskottavaan linjaan – kuten ovat luottaneet koko EU-jäsenyytemme ajan”.

– Maltillinen keskustaoikeustolainen puolueperheemme Euroopassa, EPP, jatkaa parlamentin suurimpana ryhmänä.

Orpo arvioi, että Ursula von der Leyenilla on hyvät edellytykset jatkaa komission johdossa myös seuraavalla kaudella.

– Se olisi Suomelle erinomainen asia. Von der Leyenin Suomen-vierailuilla ja muissa tapaamisissamme olemme puhuneet paljon niin itärajan turvallisuudesta kuin EU:n mahdollisuuksista tukea Itä-Suomen elinvoimaa. Rohkenen sanoa, että Suomella on hyvä ystävä.

Orpon mukaan Suomella on kirkkaat tavoitteet tulevan komission agendalle. Ne ovat turvallisuuden vahvistaminen, kilpailukyvyn parantaminen, biotalouden edistäminen.

Pääministerin mukaan Suomen kannalta keskeistä on, kuka on seuraava komissaarimme.

– Ennen vaaleja asetin lähtökohdaksi, että komissaariehdokkaaksi noustaan eurovaalien kautta. Neljästä erinomaisesta mepistä tähän tehtävään pääsee nimittämään vain yhden. Ratkaisuni ei tule yllätyksenä, sillä ehdokkaamme tunnetaan osaavana ja työteliäänä niin kotimaassa kuin Brysselissä. Näistä lähtökohdista Suomella on hyvät mahdollisuudet saada painava salkku seuraavassa komissiossa, Orpo sanoi.

Orpo totesi saaneensa seurata läheltä hänen uraansa kansanedustajana, useamman ministerisalkun kantajana ja nyt kahden kauden ajan europarlamentaarikkona.

– Suomen kannalta parhaiden ratkaisujen hakeminen Euroopassa on kestävyyslaji, ja siten juuri hänelle sopiva. Me kokoomuksessa tunnemme hänet kuitenkin ennen kaikkea joukkuepelaajana. Hyvä puoluekokousväki, siksi kerron juuri teille ensimmäisenä, että ehdokkaamme seuraavaksi komissaariksi on Henna Virkkunen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)