Verkkouutiset

Suomen suunnan ratkaisee yksityinen kulutus. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

KL: Tämä ratkaisee, kuinka syvällä Suomen talous käy

Ekonomistit eivät ole vielä valmiita ennustamaan kasvua Suomelle.

Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen sanoo Kauppalehdelle uskovansa, että Suomen talous on tällä hetkellä taantumassa, mutta onneksi se näyttää jäävän lyhytkestoiseksi ja lieväksi.

Mikkosen mielestä tässä suhdannesyklissä olennaista on kuluttajaluottamus.

– Lähiaikoina iso ajuri on yksityinen kulutus. Jos talousuutisointi jos paranee, se voi vaikuttaa kuluttajien luottamukseen.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki sanoo Kauppalehdelle, että notkahdus voi jäädä pienemmäksi, kun ottaa huomioon tuoreen datan. Myös hän pitää yksityistä kulutusta tällä kertaa suhdanneajurina.

– Yksityinen kulutus on suurin kysynnän erä. Se, millaisia päätöksiä ihmiset tekevät, on ratkaiseva tekijä siitä, miten syvä taantumasta tulee, hän toteaa.

Handelsbankenin pääekonomisti Timo Hirvosen mukaan talouskasvu pysyy tänä vuonna nollan tuntumassa. Pääpaino on yksityisessä kulutuksessa.

– Yksityisen kulutuksen näkymät ovat heikot. Vaikea nähdä, että investoinneista ja viennistä tulisi niin paljon hyvää, että se kääntäisi tämän tilanteen, hän arvioi KL:lle.

Nordean ekonomisti Juho Kostiaisen mukaan yleinen suhdanne on heikentynyt.

– Inflaatio on kova ja kuluttajien ostovoima aika heikko. Samaan aikaan korot ovat nousseet. On eri suuntiin talouskehitystä vetäviä asioita, hän sanoo.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS