Verkkouutiset

Xi Jinping. / LEHTIKUVA / AFP/ NOEL CELIS

Kiina seuraa Kremlin Ukraina-fiaskoa voimattomana sivusta

Tutkija ei usko edes Xi Jinpingin kykenevän pelastamaan Vladimir Putinia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Presidentti Vladimir Putinin aloittama hyökkäyssota Ukrainaa vastaan närkästyttää venäläissyntyisen turvallisuuspolitiikan tutkijan Pavel Baevin mukaan Kiinaa.

Maansa keskeisestä kansainvälisestä asemasta huolimatta presidentti Xi Jinping ei kuitenkaan ole kyennyt merkittävästi vaikuttamaan sodan kulkuun.

– Vieraillessaan Pekingin olympialaisten avajaisissa Putin ei ilmeisesti kertonut Xi Jinpingille yksiselitteisesti hyökkäyssuunnitelmistaan, minkä vuoksi heidän julistamansa ”ystävyys ilman rajoja” kohtasi hyvin tiukat rajansa jo muutamassa viikossa, Oslon rauhantutkimusinstituutin tutkimusprofessorina ja yhdysvaltalaisen Brookings-ajatushautomon tutkijana toimiva Pavel Baev toteaa tuoreessa artikkelissaan.

– Kiina antoi Venäjän sodalle laimean poliittisen siunauksensa ja levitti hiukan propagandaa, mutta pidättäytyi antamasta aineellista tukea ja murtamasta pakotteita, hän sanoo.

Tällainen tasapainoilu on hänen mukaansa ilmeisen viisasta ja perinteistä kiinalaista politiikkaa, jolla Kiinan johto välttyy käsittelemästä Venäjän orastavan tappion seurauksia.

– Putinin halu purkaa länsikeskeinen ja Yhdysvaltojen hallitsema maailmanjärjestys on mennyt globalisaatiosta merkittävästi hyötyneen Kiinan näkökulmasta liian pitkälle, Baev arvioi.

Kitkainen suhde

Sota on aiheuttanut kitkaa Moskovan ja Pekingin välille, mutta Baev uskoo Venäjän ja Kiinan strategisen kumppanuuden säilyvän, ellei Kiina päätä käyttää hyväkseen kumppaninsa heikkoutta ja hakea konkreettista hyötyä esimerkiksi aluevaatimusten muodossa.

Asetelmaan vaikuttaa hänen mukaansa osaltaan myös Putinin ja Xin henkilökohtainen suhde, jota ei voitane kutsua ystävyydeksi.

– Xi jätti käyttämättä tilaisuuden varoittaa Putinia kohtalokkaasta hyökkäyksestä, eikä hän ehkä pysty estämään Putinin kaatumista, hän sanoo.

Jos Venäjän presidentti syrjäytetään, kenelläkään hänen todennäköisimmistä seuraajistaan ei Baevin mukaan ole toimivia yhteyksiä Kiinan johtoon.

– Eräs alue, jolla Venäjän Ukraina-fiaskon aiheuttama epävakaus voi suoraan vaarantaa Kiinan edut, on Keski-Aasia. Sielläkin Peking on todennäköisesti haluton yrittämään samankaltaista väliintuloa kuin Venäjän voimannäyttö Kazakstanissa tammikuussa 2022, hän toteaa.

– Kiinalaiset tutkijat, politiikan suunnittelijat ja johtajat ovat perehtyneet huolellisesti Neuvostoliiton romahduksen draamaan. Heillä on painavat perusteet olla huolissaan Venäjän kyvystä kestää tappio, mutta proaktiiviset toimet tämän ei-toivotun skenaarion estämiseksi näyttävät olevan poissa laskuista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)