Verkkouutiset

Venäjän uusi puolustusministeri Andrei Belousov kirkossa Moskovassa. / Igor Palkin / Russian Orthodox Church Press Service / AFP

”Kenet tahansa voi poistaa” – Kreml käyttää korruptiota vallan välineenä

Viimeaikaisilla pidätyksillä halutaan viestiä, etteivät takaiskut rintamalla johdu presidentti Vladimir Putinista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kreml on kitkenyt viime aikoina puolustusministeriöön pesiytynyttä korruptiota, jonka sanotaan rehottaneen vapaana vuosikymmeniä.

Johtohahmojen ”puhdistusten” on samalla arvioitu kohottaneen turvallisuuspalvelu FSB:n asemaa valtataistelussa puolustushallinnon kanssa.

Puolustusministeri Sergei Shoigu korvattiin loppukeväästä entisellä talousministeri Andrei Belousovilla. Huhtikuun jälkeen varapuolustusministeri Timur Ivanov ja neljä muuta ministeriön johtohahmoa on pidätetty. Ivanov eli Venäjän eliitille tyypillistä luksuselämää, mikä olisi mahdotonta vain hänen virallisella palkallaan.

Varapuolustusministeri oli johtanut rakennushankkeita taisteluiden raunioittamassa Mariupolissa. Edesmenneen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin korruptionvastaisen säätiön mukaan Ivanov käytti vuosina 2013–2018 yli miljoona euroa luksuslomailuun Ranskan Rivieralla.

Tutkijat eivät usko viimeaikaisten toimien muuttavan Vladimir Putinin hallinnon kleptokraattista perusluonnetta. Uskolliset oligarkit sekä asevoimien ja turvallisuuspalveluiden johtajat saavat jatkossakin nauttia ylellisyyksistä. Vladimir Putin sanoi toukokuun lopulla, että maan ”päätavoitteet ratkaistaan pääosin rintamalla”.

Putinin mukaan korruptio on ”myrkyttänyt yhteiskuntaa” ja vienyt pois varoja, joita tarvittaisiin asevoimille.

ECFR-ajatuspajan analyytikko Kirill Shamievin mukaan eliitin korruptio on keskeinen osa Venäjän hallintotapaa, sillä sitä käytetään poliittisen kontrollin välineenä. Shamiev on tutkinut Venäjän asevoimien uudistushankkeiden toistuvia epäonnistumisia.

– Kenet tahansa voi poistaa korruption nojalla. Henkilön voi lähes aina väittää syyllistyneen rikokseen ja heittää vankilaan, Shamiev sanoo Washington Post -lehdelle.

Viimeaikaisten pidätysten tavoitteena on lietsoa pelkoa ja kunnioitusta uuden puolustusministerin nimityksen jälkeen.

– Se myös antaa Venäjän kansalle viestin siitä, että kaikki takaiskut sodassa johtuvat vain asevoimista eivätkä ainakaan Putinista, analyytikko toteaa.

LUE MYÖS:
Häkellyttävät luvut Moskovan korruptiosta – Tästä Vladimir Putinin puhdistuksissa on kyse (VU 25.5.2024)

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)