Verkkouutiset

Näkymä kassan takaa K-Market Ruoholahdessa Helsingissä. LEHTIKUVA / HANNA MATIKAINEN

Kaupan liitto tuomitsee laittomat työtaistelut

Lain mukaan lakko-oikeus on rajattu työehtosopimuksen jälkeiseen aikaan.

Kaupan liitto muistuttaa, että sen ja Palvelualojen ammattiliiton PAMin neuvottelema kaupan alan työehtosopimus on edelleen voimassa, ja se päättyy tammikuun 2023 lopussa.

PAM on järjestänyt tänään 25. marraskuuta kaupoissa seisauksia, kassapysähdyksiä ja muita mielenilmauksia palkankorotusten puolesta. Kaupan liitto tuomitsee jyrkästi kaupan alan yrityksiin kohdistuvat työrauhan häiriöt, kuten ulosmarssit, työnseisaukset ja hiljaiset hetket kuulutuksineen laittomina työtaistelutoimenpiteinä.

– Työehtosopimuksen ollessa voimassa vallitsee työrauha, jota työehtosopimuksen osapuolet ovat sitoutuneet noudattamaan ja valvomaan. Työtaistelutoimenpiteet tai niillä uhkailu sopimuskauden aikana ovat yksiselitteisesti laittomia, toteaa Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala.

Liiton mukaan erityisesti alalle keskeisen joulukaupan aikana toteutetut työtaistelutoimet aiheuttavat myös kohtuutonta haittaa kaupan alan yrityksille ja asiakkaille.

– Tällaiset levottomuudet murentavat työnantajien luottamusta työehtosopimusjärjestelmään ja osoittavat, että nykyinen työrauhalainsäädäntö ei toimi. Kaupan liitto toivoo tilanteen rauhoittuvan, jotta Kaupan liiton ja PAMin hyvässä yhteistyössä tekemiä työryhmätöitä päästään jatkamaan ja valmistautumaan rakentavassa hengessä tammikuussa edessä oleviin TES-neuvotteluihin kaupan alan työehdoista ja palkankorotuksista, sanoo Lavikkala.

Liitto muistuttaa, että vaikka työntekijöiden lakko-oikeus on turvattu laissa, on se ”rajoitettu työehtosopimuksen päättymisen jälkeiseen aikaan”. Se kehottaa alan yrityksiä ottamaan yhteyttä liittoon, jos nämä kohtaavat laittomia työtaistelutoimenpiteistä.

– Sopimuskauden aikana toteutetut erilaiset ulosmarssit, hiljaiset hetket yms. työstä kieltäytymiset ovat esimerkkejä laittomista työtaistelutoimenpiteitä, jotka Kaupan liitto tulee saattamaan työtuomioistuimen arvioitavaksi, ilmaisee liitto tiedotteessaan.

Uusimmat

”Suomi sotki jo asiansa”

Teknologiateollisuudessa pidetään lähes selvänä, että takamatkamme kilpailijoihin pitenee yhä.

› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS