Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD on perjantaina julkaissut laajan maaraportin Suomesta, joka sisältää joukon politiikkasuosituksia.
Järjestön mukaan julkisen talouden vakauttamispyrkimyksiä on jatkettava. Järjestö suosittelee muun muassa sellaisten yritystukien vähentämistä, jotka eivät lisää tuottavuutta.
OECD kehottaa myös vahvistamaan valtion taloudellista ohjausta hyvinvointialueista. Järjestön mukaan valtiovarainministeriön tulee ottaa arviointimenettelyyn sellaiset hyvinvointialueet, jotka ylittävät budjettinsa.
Järjestö kehottaa myös lopettamaan kotihoidon tuen asteittain, jotta naisten osallistumista työmarkkinoille voidaan lisätä. Samaan aikaan on kuitenkin varmistettava laadukkaan varhaiskasvatuksen saatavuus.
Raportin mukaan Suomen talous toipuu hitaasti syvän taantuman jälkeisessä epävarmassa ja yhä pirstoutuneemmassa kansainvälisessä ympäristössä.
OECD arvioi Suomen talouden kasvavan kuluvana vuonna 0,7 prosenttia ja ensi vuonna 1,1 prosenttia.
Julkisen talouden alijäämä nousee järjestön arvion mukaan tänä vuonna 3,7 prosenttiin bkt:sta.
– Suomen talouden tuottavuuden kasvu on heikentynyt ja negatiiviset riskit hallitsevat kuvaa. Suomella on yhä mahdollisuus siirtyä korkeammalle ja kestävämmälle kasvupolulle, raportissa arvioidaan.
OECD:n mukaan Suomella on vahva suhteellinen etu halvassa uusiutuvassa sähkössä sekä huippuosaamista suunnittelussa ja innovoinnissa, mikä tarkoittaa, että Suomi voi voittaa teollisuuden vihreässä siirtymästä enemmän kuin useimmat OECD-maat.
Järjestö suosittelee myös nostamaan korkeakoulujen yritysrahoitusta sekä laajentamaan lyhyempien erikoistumiseen tähtäävien jatkotutkintojen valikoimaa. Tätä kautta voitaisiin vapauttaa resursseja ja tarjota enemmän paikkoja ensikertalaisille ja vauhdittaa korkea-asteen koulutuksen kattavuutta ja tuottavuuden kasvua.
OECD muistuttaa myös kielimuurien vähentämisestä sekä ulkomaalaisten opiskelijoiden työmahdollisuuksien lisäämisestä ja tehostamisesta. Järjestön mukaan kotouttamisen tuki on olennaisen tärkeää korkeasti koulutettujen maahanmuuttajien houkuttelemiseksi Suomeen.
OECD:n mukaan Suomen talous ja yhteiskunta ovat osoittaneet merkittävää sietokykyä vakaville taloudellisille ja turvallisuuspoliittisille haasteille.
Suomessa on Euroopan toiseksi halvin vihreä sähkö. Yritykset ovat korvanneet tehokkaasti Venäjä-tuontiaan.
Uudelleenjakoa tukeva vero- ja hyvinvointijärjestelmä on rajoittanut taloustaantumasta yhteiskunnan haavoittuvimmille henkilöille koituvia seurauksia hyvin.
Samalla järjestö varoittaa, että esimerkiksi kyberhyökkäyksistä ja Venäjän toteuttamista infrastruktuurin sabotoinneista johtuvat turvallisuusuhat voivat heikentää kuluttajien ja sijoittajien luottamusta.