Verkkouutiset

Kaikkiaan 39,2 prosenttia kaikista työikäisistä suomalaisista kertoo tuoreessa kansainvälisessä tutkimuksessa, että heillä on vaikeuksia pysyä mukana digitalisaatiossa. LEHTIKUVA/JARMO STENMARK

Joka kolmas työntekijä ei pysy digitalisaation perässä

Lähes 40 prosenttia kaikenikäisistä suomalaisista työntekijöistä kamppailee pysyäkseen digitalisaation tahdissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kaikkiaan 39,2 prosenttia kaikista työikäisistä suomalaisista kertoo tuoreessa kansainvälisessä tutkimuksessa, että heillä on vaikeuksia pysyä mukana digitalisaatiossa. Eurooppalaisista työntekijöistä haasteita on hieman harvemmalla eli noin 37 prosentilla.

Ongelmat eivät johdu puuttuvasta ajasta, laitteista tai ohjelmistoista. Tutkimuksen mukaan useampi kuin kuusi kymmenestä eurooppalaisesta työntekijästä (64 %) ja vielä useampi suomalainen (67,4 %) kokee, että heillä on käytettävissään riittävästi resursseja tehokkaaseen työskentelyyn.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Tiedot selviävät laajasta kyselytutkimuksesta, jonka palkka- ja HR-palvelujen tarjoaja SD Worx teetti talvella 16 Euroopan maassa.

Yritykset yrittävät korjata tilannetta koulutuksen avulla

Työntekijöiden puutteellisista digitaidoista huolimatta kaksi kolmasosaa eurooppalaisyrityksistä on asettanut kuluvan vuoden tavoitteekseen digitalisaation lisäämisen.

Useampi kuin joka kolmas eurooppalaisyritys kouluttaa henkilöstöään parantaakseen heidän digitaitojaan. Erityisen ahkeria kouluttamisessa ovat sveitsiläiset (68 %), brittiläiset (68 %) ja espanjalaiset (66 %) yritykset.

Suomessakin koulutusta tarjotaan useammin kuin muualla Euroopassa. Suomalaisyrityksistä yli puolet (57,1 %) tarjoaa aiheesta koulutusta.

Koulutusta tarjotaan sekä kasvokkain että verkon välityksellä. Lisäksi yritykset pyrkivät integroimaan järjestelmiään niin, että ne toimivat mahdollisimman saumattomasti yhdessä.

– Yhä useammassa yrityksessä ymmärretään, että teknologia ei pelkästään auta lisäämään organisaation tehokkuutta. Se voi myös tukea työntekijöitä heidän työnsä arjessa ja henkilökohtaisessa kehityksessä. Tästä on hyötyä sekä työntekijöille että koko yritykselle pitkällä aikavälillä, Suomen SD Worxin maajohtaja Hanna Mattinen toteaa.

Sovelluksia ja järjestelmiä sovitetaan kiivaasti yhteen

Sovellusten ja järjestelmien yhteensovittamiselle on tarve, ja useampi kuin joka toinen eurooppalainen yritys (54 %) pitääkin sitä erittäin tärkeänä kuluvan vuoden painopisteenä.

Suomessa integraatiohalut ovat yhtä korkealla kuin muualla Euroopassa. Suomalaisyrityksistä 54,6 prosenttia pitää integraatiota erittäin tärkeänä prioriteettina. Suomessa integraatioasiat ovat hyvällä tolalla hieman useammassa kuin joka kolmannessa yrityksessä (34,8 %).

– Käyttäjäystävällisyys on yksi tärkeimmistä syistä järjestelmäintegraatiolle. Muita hyviä syitä ovat tehokkuuden lisääminen tietojenkäsittelyn nopeutuessa sekä tarve yhdistää tiedot helposti analyysien ja raporttien tueksi, Mattinen sanoo.

Yritysten henkilöstöhallinnossa sovellusviidakko

Erityisesti yritysten henkilöstöhallinnossa on valtava tarve sovittaa sovelluksia yhteen. Tutkimus paljastaa, että eurooppalaisyrityksellä on käytössä keskimäärin 17 erilaista HR-sovellusta.

Henkilöstöasioissa teknologian käyttäminen onkin suhteellisen yleistä. Tutkimuksen mukaan kolme neljästä työntekijästä käyttää jo digitaalisia HR-sovelluksia aktiivisesti. Neljä kymmenestä yrityksestä (41 %) tarjoaa työntekijöille jo mobiilisovelluksen, josta he pääsevät keskitetysti eri HR-järjestelmiin.

Suomessa HR-asioiden hoitaminen älylaitteella on vielä yleisempää kuin muualla Euroopassa. Maassamme 44 prosenttia työntekijöistä käyttää jo digitaalisia HR-sovelluksia usein.

– Henkilöstöhallinnossa käytettävä teknologia on muuttunut vuosien saatossa. Nykyään painopiste on siirtynyt esimerkiksi koulutukseen ja kehittämiseen, tiimityöhön sekä työntekijöiden hyvinvointiin liittyviin sovelluksiin, Mattinen kertoo.

SD Worxin kyselytutkimukseen osallistui kuluvan vuoden helmikuussa kaikkiaan 16 011 työntekijää ja 4 833 työnantajaa 16 Euroopan maassa: Alankomaissa, Belgiassa, Britanniassa, Espanjassa, Italiassa, Itävallassa, Irlannissa, Kroatiassa, Norjassa, Puolassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Suomessa, Sveitsissä ja Tanskassa. Otos edustaa kunkin maan aikuisväestöä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)