Verkkouutiset

Turkin suurlähetystö Helsingissä. LEHTIKUVA / ANNI ÅGREN

Jarno Limnéll: Turkille on osoitettava, että tällainen toiminta ei käy

Sotatieteiden tohtorin mukaan ratifioinnilla kiristämiselle ei saa antaa periksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden työelämäprofessorin ja sotatieteiden tohtorin Jarno Limnéllin mukaan Turkin ”venkoilulla” Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden kanssa on pidemmällä aikavälillä suurin vaikutus Turkille itselleen.

Hänen mukaansa suurimmat vaikutukset tulevat olemaan etenkin maan asemalle ja luotettavuudelle puolustusliiton jäsenenä. Limnéllin mukaan kyse on ennen kaikkea Naton sisäisestä asiasta.

– Turkille on osoitettava, että tällainen toiminta ja politikointi ei yksinkertaisesti käy. Edellyttää johtajuutta etenkin Yhdysvalloilta ja pääsihteeriltä. Osin kyseessä koko Naton uskottavuus, jota seurataan muuallakin kuin Venäjällä, Limnéll kirjoittaa Twitterissä.

Ennen kuin Suomesta ja Ruotsista voi tulla Naton täysivaltaisia jäseniä, jokaisen Naton jäsenmaan on ratifioitava maiden jäsenyys erikseen. Turkki on toistuvasti ilmoittanut kieltäytyvänsä ratifioimasta maiden jäsenyyttä, mikäli ne eivät täytä Turkin asettamia ehtoja.

Viikonloppuna Ruotsin Sälenissä pidetyssä Naton turvallisuuskonferenssisa Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson totesi, että Ruotsi on täyttänyt ne ehdot, mitkä aiemmin on sovittu. Hänen mukaansa Turkki vaatii Ruotsilta edelleen toimia, joita Ruotsi ei voi eikä halua toteuttaa.

Limnéll korostaa, että Turkin kiristämisille ei tule antaa periksi.

– Muuten luodaan tietynlainen ennakkotapaus tulevia ratifiointeja ja ylipäänsä Naton toimintapolitiikkaan. Kansallinen kiristäminen luo myös katkeruutta ja vaikutuksia olisi Naton ”kaikki yhden, yksi kaikkien puolesta” periaatteeseen.

Hänen mukaansa Suomen ja Ruotsin ei ole syytä myötäillä, vaan on tärkeää osoittaa omaa päättäväisyyttään, kuten juuri Sälenissä tapahtui.

– Vaikka prosessi kokonaisuudessaan ollut nopea, olemme jo nyt olleet Turkin suhteen kovin kärsivällisiä. Turkkilaisen saunan sijaan on kovempien löylyjen aika, Limnéll toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)