Verkkouutiset

Jalankulkijoita Helsingin keskustassa marraskuussa. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

HS: Käynnit Helsingin keskustassa pudonneet merkittävästi vuodesta 2019

Koronapandemian helpottuminen ei ole palauttanut keskustassa liikkumista entiselleen.

Helsingin keskustassa liikkuu selvästi vähemmän ihmisiä kuin ennen koronapandemiaa vuonna 2019, Helsingin Sanomat kertoo.

Vielä syyskuussa 2019 Helsingin keskustassa tehtiin keskimäärin 202 400 käyntiä päivässä. Koronapandemian aiheuttamien poikkeusolojen aikana syyskuussa 2020 luku oli 121 700 ja 115 300 syyskuussa 2021.

Koronapandemian helpottaessa tämän vuoden syyskuussa luku oli 124 900. Luku on lähes 40 prosenttia pienempi kuin syyskuussa 2019.

HS perustaa tietonsa teleoperaattori Telian matkapuhelindatasta koostetuista tiedoista. Tilastoon on koottu Helsingin keskustan keskimääräiset päivittäiset käyntimäärät kuukausittain. Käyntimäärät on laskettu Helsingin keskustassa suorakaiteen muotoisella alueella, jonka länsiraja on Kampin metroaseman kohdalla, itäraja Tuomiokirkon, eteläraja Kasarmitorin ja pohjoisraja Eduskuntatalon kohdalla.

– Perustavanlaatuinen selitys siihen, että keskustan käyntimäärät ovat pienentyneet, on todennäköisesti se, että etätyö on edelleen yleistä. Kun keskustassa ei käydä töissä, ei synny myöskään asiointikäyntejä keskustaan, Telian datayksikön johtaja Tapio Levä arvioi HS:lle.

Levä arvioi, että ostosten tekeminen yhä enemmän verkkokaupasta ja keskustan ulkopuolisista kauppakeskuksista selittävät myös sen, miksi keskustan käyntimäärät ovat vähentyneet.

Tilastossa käynti syntyy, kun alueella vietetään vähintään 20 minuutin viipymä. Yhdestä matkapuhelinliittymästä voi olla useita käyntejä alueelle päivän aikana, jos käynnit ovat erillisiä ja kestävät vähintään 20 minuuttia. Tilastoista ei ole saatavissa yksittäisen matkapuhelinliittymän tietoja.

Keskustan pienentyneet kävijämäärät näkyvät myös liiketilojen tyhjentymisenä. Taloussanomat kertoi viime viikolla, että Helsingin keskustasta on kadonnut viimeisen kahden vuoden aikana yli sata liikettä.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS