Verkkouutiset

Hoitajajärjestöt ja työnantajan edustajat neuvottelivat tiistaina valtakunnansovittelijan toimistolla Helsingissä. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Hoitajat vastustavat hallituksen esitystä: Puuttuu perusoikeuksiin

Liittojen mukaan laki poistaisi sote-alan työntekijöiden lakko-oikeuden.

Hoitajajärjestöt SuPer ja Tehy vastustavat hallituksen esitystä laiksi välttämättömän sosiaali- ja terveydenhuollon turvaamisesta työtaistelun aikana.

Järjestöjen mukaan lainsäädäntöä ei tarvita potilaiden hengen ja terveyden turvaamiseksi, koska Suomen lainsäädännössä on jo toimivat keinot potilaiden turvallisuuden takaamiseksi.

– Suomen lainsäädännössä on jo toimivat keinot, jotka mahdollistavat sen, että riippumaton tuomioistuin voi kieltää tai keskeyttää lakon, mikäli se uhkaa kansalaisten henkeä ja terveyttä, järjestöt toteavat yhteisessä tiedotteessa.

Järjestöjen mukaan laki tulisi antamaan työnantajalle yksinvallan määritellä suojelutyön määrän ja lakkorajat sekä ”veisi käytännössä kokonaan työtaisteluoikeuden sote-alalla”.

– Lakiesitys puuttuu rajusti hoitajien perusoikeuksiin ja asettaa naisvaltaisen alan täysin eri asemaan miesvaltaisten alojen kanssa.

Järjestöjen mukaan kyseessä ei ole tarkkarajainen laki, vaan sen tavoitteena on ”poistaa sote-alan työntekijöiden oikeus työtaisteluihin kokonaan”.

– Hallitus osoittaa lakiesityksellään, että hoitajien työ on yhteiskunnalle niin välttämätöntä ja korvaamatonta, että sitä on pakko tehdä lakko-oikeudesta huolimatta, järjestöt toteavat.

Hallitus antoi eilen esityksen potilasturvallisuuslaista, jonka tarkoitus turvata potilaiden henki ja terveys myös mahdollisen työtaistelun aikana. Hoitajaliitot ovat antaneet lakkovaroituksen muun muassa Kanta-Hämeen keskussairaalan teho-osastolle.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)