Verkkouutiset

Kerrostaloja meren äärellä Jätkäsaaressa Helsingissä. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Helpottaako asuntovelallisten tilanne? Näin ekonomistit arvioivat

Seuraavaa koronlaskua odotetaan joulukuulle.
Picture of Ville Mäkilä
Ville Mäkilä
Ville Mäkilä on Verkkouutisten toimittaja.
Extra
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Euroopan keskuspankki (EKP) laski odotetusti ohjauskorkojaan kesäkuun alussa. Asuntovelallisten pettymykseksi ohjauskorkojen lasku ei ainakaan toistaiseksi ole näkynyt asuntolainojen yleisenä viitekorkona käytettyjen euribor-korkojen laskuna. Sen sijaan 12 kuukauden euribor pikemminkin kääntyi lievään nousuun EKP:n koronlaskun jälkeen.

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich huomauttaa, että etenkin pidemmät euribor-korot kuvaavat enemmänkin odotuksia tulevasta kuin (odotettua) korkopäätöstä.

– Laskujen jatkuessa kuitenkin myös euribor-korot laskevat väistämättä. Jos taas lisälaskut viivästyvät, silloin euriborit eivät välttämättä myöskään laske, von Gerich kertoo Verkkouutisille.

Nordean ennusteissa euriborit kääntyvät selvempään laskuun lähikuukausina.

Samoilla linjoilla on OP:n pääanalyytikko Antti Saari.

– Euribor-korot ennakoivat jatkuvasti EKP:n rahapolitiikkanäkymässä odotettuja muutoksia ja siksi kesäkuussa toteutettu ohjauskoron lasku oli jo hinnoissa. Koronlaskujen odotetaan jatkuvan, minkä pitäisi painaa vuoden edetessä euribor korkoja edelleen alaspäin.

Danske Bank Suomen pääanalyytikko Minna Kuusisto huomauttaa, että euribor-korot seuraavat EKP:n koronlaskuja – eli korot kyllä laskevat.

– Mutta koska odotukset EKP:n koronlaskuista ovat maltillistuneet, myös euribor-korot laskevat hitaasti. Mitä pidempi euribor-korko on kyseessä, sitä paremmin se ennakoi odotuksia tulevista koronlaskuista.

Kuusiston mukaan lyhimmät euribor-korot laskevat sitä mukaa, kun koronlaskut toteutuvat.

– Toisaalta muutokset korko-odotuksissa heiluttavat pidempiä euribor-korkoja herkemmin kuin lyhyitä.

Ohjauskorkojen muutokset näkyvät nopeammin lyhyissä euribor-koroissa. LEHTIKUVA / ANNI REENPÄÄ
Euriborit seuraavat ohjauskorkojen kehitystä

Hänen mukaansa EKP:n kesäkuun koronlaskulla ei ollut välitöntä vaikutusta euribor-korkoihin, koska sitä osattiin odottaa ja euribor-korot olivat jo laskeneet sen mukaisesti. Vielä viime vuoden lopulla esimerkiksi vuoden euribor-korko oli yli neljässä prosentissa.

– Tavallisesti euribor-korot kyllä seuraavat EKP:n ohjauskoron kehitystä. Jos näin ei jostain syystä olisi, rahapolitiikka ei välittyisi tehokkaasti reaalitalouteen, mikä olisi EKP:n näkökulmasta ongelmallista.

Tällaista tilannetta voidaan Kuusiston mukaan pitää rahoitusmarkkinahäiriönä, joten EKP todennäköisesti puuttuisi tilanteeseen.

– Näin kävi esimerkiksi finanssikriisin aikaan, jolloin riskilisien kasvu kiihdytti markkinakorkojen nousua.

Myös OP:n Antti Saari muistuttaa, että euriborit ennakoivat jatkuvasti EKP:n rahapolitiikkanäkymässä odotettuja muutoksia. Siksi kesäkuussa toteutettu ohjauskoron lasku oli jo huomioitu euriborien hinnoissa.

– Koronlaskujen odotetaan jatkuvan, minkä pitäisi painaa vuoden edetessä euribor-korkoja edelleen alaspäin.

Korkojen laskun odotetaan jatkuvan. Seuraavaa koronlaskua ennakoidaan joulukuulle. WIKIMEDIA COMMONS/AVIJ, PUBLIC DOMAIN
Seuraavaa koronlaskua odotetaan joulukuulle

Ekonomistit ovat varsin yksimielisiä sen suhteen, millaiseksi euribor-korot tulevat asettumaan vuoden loppuun mennessä. Sekä Nordean, OP:n että Danske Bankin ennusteissa 12 kuukauden euriborin odotetaan asettuvan noin kolmeen prosenttiin.

– EKP:n talletuskorko puolestaan on perusurallamme 3,25 prosenttia, joten lyhyemmät euribor-korot olisivat hieman kolmen prosentin päällä, Nordean Jan von Gerich toteaa.

Danske Bankin Minna Kuusisto odottaa EKP:n laskevan ohjauskorkoja seuraavan kerran joulukuussa.

– Euribor-korot ovat vuoden lopussa todennäköisesti 3,5 prosentin tuntumassa. Vuoden euribor on luultavasti hieman lyhyitä euribor-korkoja matalammalla tasolla heijastellen ensi vuodelta odotettuja koronlaskuja, Kuusisto vastaa.

LUE MYÖS:
Vuokravakuudesta riidellään yhä useammin – juristilta rahanarvoinen neuvo
Kannattaako ostaa asunto vai muuttaa vuokralle? Asiantuntijalta selkeä näkemys

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Viikon suosituimmat videot

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)