Verkkouutiset

Fennovoiman Hanhikivi 1 -työmaa Pyhäjoella. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Heikki Vestman toteuttaisi Fennovoiman hankkeen pienydinvoimalla

Kansanedustajan mukaan uusiutuvan energian lisäksi Suomi tarvitsee lisää puhdasta perusvoimaa eli ydinvoimaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Fennovoima kertoi maanantaina päättäneensä Hanhikivi 1 -ydinvoimalan laitostoimitussopimuksen Venäjän Rosatomin kanssa. Kansanedustaja Heikki Vestman (kok.) ehdottaa hankkeen tilalle länsimaista pienydinvoimaa eli SMR-teknologiaa.

– Toimitusvarma ja kohtuuhintainen sähkö tulee turvata, kun piuhat ja putket Venäjään katkotaan. On oikein, että Fennovoima irtaantuu Venäjän valtiollisesta Rosatomista. Pyhäjoen ydinvoimalle on kuitenkin tarve. Todennäköisesti nopein ja joustavin tapa pystyttää tilalle länsimainen ydinvoimala on tehdä se usealla SMR-yksilöllä, Vestman sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Suomen ydinenergiasääntely ei nykyisellään tunnista pieniä sarjatuotettavia SMR-yksiköitä, vaan sääntely on kirjoitettu suurten kevytvesireaktorien näkökulmasta. Ministeriö valmistelee sarjatuotettavat reaktorit mahdollistavaa lainsäädäntöä osana ydinenergialain ylivaalikautista kokonaisuudistusta.

Nykylain mukaan laitostoimittajan vaihtuessa Fennovoima tarvitsisi uuden periaatepäätöksen eduskunnasta.

Vestmanin mukaan nyt on oikea hetki uudistaa ydinenergialaki ja -määräykset pienreaktorit mahdollistaviksi.

– Länsimaisen pienydinvoiman luvitusta tulee pikaisesti helpottaa, jolloin mahdollinen uusi hanke voisi perustua modulaarisille SMR-reaktoreille, Vestman sanoo.

Hän on jo aiemmin vaatinut pienydinvoiman tarvitsemia lakimuutoksia nopeutetusti, koska teknologia kaupallistuu maailmalla. Suomessa muun muassa energiayhtiöt Helen ja Fortum ovat kertoneet arvioivansa pienydinvoiman käyttöä tulevissa hankkeissaan.

– Suomessa laki ja kohtuuttoman hitaasti etenevä lainsäädäntötyö ovat uusien ydinenergiainvestointien hidaste, jopa este. Lainsäädännön esteet on raivattava pois pienydinvoiman tieltä pikavalmistelulla, Vestman vaatii.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)