Verkkouutiset

Asuntolainoihin yleisesti sidottu 12 kuukauden euriborkorko on nyt 3,4 prosentissa. LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINEN

Handelsbanken: Asuntovelallisten kannattaa varautua vielä korkojen nousuun

Pankin mukaan Suomen talous supistuu 0,2 prosenttia tänä vuonna.

Handelsbankenin ennusteen mukaan taloudellinen toimeliaisuus piristyy ensi vuonna, ja Suomen BKT kasvaa 1,0 prosenttia. Vuonna 2025 Suomen talous kasvaa 1,4 prosenttia kotimaisen kysynnän ja viennin vetämänä.

Poikkeuksellisen korkealla oleva inflaatio hidastuu kuluvan vuoden aikana Suomessa 4,8 prosenttiin. Ensi vuonna inflaatio hidastuu 2,5 prosenttiin ja on 2,0 prosenttia vuonna 2025.

Pankin mukaan korkea inflaatio, korkojen nousu ja yleinen epävarmuus ovat heikentäneet kotitalouksien ja yritysten luottamusta. Talousnäkymät ovat nyt verraten vaisut. Vaikka Suomen talous supistuu tänä vuonna, myönteistä on investointien hienoinen kasvu. Myös työmarkkinoilla tilanne säilyy kohtalaisena, ja työttömyysaste kääntyy uudestaan laskuun ensi vuonna.

– Suomen talous on nyt taantumassa, mutta taantuma jää verraten lieväksi. Taantuman jälkeinen toipuminen on kuitenkin varsin verkkaista, sillä talous kasvaa prosentin verran ensi vuonna. Tuottavuuden ja työllisyyden kasvuun pitäisi panostaa lisää, jotta Suomen talouskasvu ei jämähdä prosentin paikkeille pidemmäksi aikaa, Handelsbanken Suomen pääekonomisti Timo Hirvonen ennakoi.

Inflaation taltuttamiseksi keskuspankit nostivat viime vuonna tuntuvasti korkoja. Inflaatio on jo alkanut hidastua. Handelsbankenin ekonomistit odottavat keskuspankkien nostavan korkoja vielä kuluvan vuoden alussa. Tämän jälkeen keskuspankkikorot pysyvät paikallaan, ja korkoja aletaan laskea ensi vuonna.

Handelsbankenin näkemyksen mukaan Euroopan keskuspankki nostaa korkoja vielä kaksi kertaa vuoden ensimmäisellä neljänneksellä, jolloin talletuskorko nousee kolmeen prosenttiin. Keskuspankkikorkoja EKP laskee vasta vuoden 2024 kolmannella neljänneksellä. Asuntolainoihin yleisesti sidottu 12 kuukauden euriborkorko on nyt 3,4 prosentissa.

– Suurin osa koronnoususta on jo takanapäin. Suomalaisten asuntovelallisten kannattaa kuitenkin varautua siihen, että korot nousevat vielä hieman lisää. Markkinaodotusten mukaan 12 kuukauden euriborkorko nousee 3,6 prosenttiin kuluvan vuoden syksyllä, senioriekonomisti Janne Ronkanen sanoo.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)