Verkkouutiset

Sergei Shoigu, Vladimir Putin ja Valeri Gerasimov seurasivat sotaharjoitusta syyskuussa 2022. / kremlin.ru

”Hän tuhosi armeijan” – Valeri Gerasimov voi saada pian potkut

Turvallisuuspalvelu FSB vaikuttaa saaneen yliotteen valtakamppailussa Venäjän asevoimien kanssa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB on myllännyt viime viikkoina maan puolustusministeriötä useilla korruptiotutkinnoilla.

Aiemman puolustusministeri Sergei Shoigun vaihto Andrei Belousoviin on antanut FSB:lle vapaammat kädet toteuttaa ”puhdistus” osana valtakamppailua, jolla voi olla heijastusvaikutuksia Ukrainan sotaan. Guardian-lehden haastattelemien sisäpiirilähteiden mukaan voimatasapaino on siirtynyt FSB:n eduksi, sillä asevoimat vaikuttaa olevan hajaannuksen tilassa.

Britannian entinen Moskovan sotilasasiamies, kapteeni John Foreman uskoo pidätysten jatkuvan, koska presidentti Vladimir Putinin ”kärsivällisyys vihdoin loppui”.

Sergei Shoigun ohella yleisesikuntapäällikkö Valeri Gerasimovia on arvosteltu sotaan liittyvistä epäonnistumisista. Kiista kärjistyi viime vuoden kesäkuussa lyhyeksi jääneeseen kapinaan, jonka aloitti Wagner-palkkasoturiryhmää johtanut Jevgeni Prigozhin.

Yleisesikunnan viestintäjohtaja Vadim Shamarinin pidätyksen uskotaan heikentävän Gerasimovin asemaa asevoimien hierarkiassa. Foremanin mukaan Gerasimovin potkujen todennäköisyys samalla kasvoi.

– Hän on 68-vuotias, katastrofaalinen sodanajan yleisesikuntapäällikkö, hän tuhosi Venäjän armeijan, on valtavan epäsuosittu, ja hänen asemansa heikentyi Shoigun lähdön myötä, Foreman kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.

Venäjän ilmavoimien entinen upseeri Gleb Irisov kertoo keskustelleensa FSB-lähteen kanssa ennen tuoreinta pidätysaaltoa. Lähteen mukaan puolustusministeriön puhdistusten taustalla ovat sotaan liittyvät epäonnistumiset ja Sergei Shoigun rakentama korruption kulttuuri. Shoigu loi uusia tehtäviä liittolaisilleen, jotka toimittivat asevoimille heikkolaatuista kalustoa ja varaosia.

– Sotaharjoitukset olivat usein olemassa vain paperilla, koska rahat kavallettiin, Irisov sanoo Guardianille.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)