Verkkouutiset

Hän koki millaista on olla homoseksuaali Pohjois-Koreassa

Pohjoiskorealainen loikkari valottaa maan homoseksuaalien vähän tunnettua elämää.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Jang Jeong-jin saapui Etelä-Koreaan vuonna 1997.

Viranomaiset kuulustelivat Jangia yli viisi kuukautta, ennen kuin vapauttivat hänet. Oli yksi kysymys, johon Jang ei kyennyt antamaan tyydyttävää vastausta. Miksi hän oikein riskeerasi henkensä ja ylitti maiden välisen rajan?

”Olin liian häpeissäni myöntääkseni, että tulin tänne (Etelä-Koreaan), koska en tuntenut minkäänlaista seksuaalista vetoa vaimooni”, Jang selvittää New York Timesille.

”En voinut selittää, mikä minua vaivasi niin paljon ja mikä teki elämästäni niin kurjaa Pohjois-Koreassa, koska en tiennyt ennen saapumistani, että olin homo – tai mitä homoseksuaalisuus edes oli”, Jang kertoo.

55-vuotias Jang on tiettävästi ainoa avoimesti homoseksuaali pohjoiskorealainen loikkari. Hän julkaisi huhtikuussa kirjan kokemuksistaan. Siinä Jang kertoo, millaista on olla homoseksuaali Pohjois-Koreassa.

Jangin mukaan homoseksuaalisuutta ei Pohjois-Korean hallinnon virallisen kannan mukaan ole olemassa, koska maan kansa on ”henkisesti tervettä ja kannattaa oikeita moraalisia arvoja”.

”Tavalliset ihmiset eivät edes ymmärrä, mitä homoseksuaalisuus on”, Pohjois-Korean Pjongjangin yliopistossa opiskellut eteläkorealainen toimittaja Joo Sung-ha vahvistaa.

Hän kertoo, että vain puolet opiskelijoista oli kuullut koko sanan.

”Silloinkin sitä kohdeltiin jonkinlaisena outona ja epämääräisenä mielisairautena, joka iskee ali-ihmisiin ja jota tavataan vain turmeltuneessa lännessä”, Joo kuvailee.

Käsityksistä huolimatta homoseksuaaliset suhteet ovat Jang Jeong-jinin mukaan arkea maan armeijassa.

Harvinainen pako

Jang Jeong-jin meni naimisiin vuonna 1987. Avioliitto oli järjestetty. Hänen mukaansa useimman pohjoiskorealaiset homoseksuaalit päätyvät naimisiin, koska eivät voi muutakaan.

Rakkaudeton ja lapseton avioliitto ja raskas salasuhde miespuolisen nuoruuden ihastuksen kanssa saivat hänet lopulta loikkaamaan.

”Elämäni oli kuin vankila eikä minulla ollut toivoa”, Jang kertoo.

Hänen pakonsa nousi otsikoihin.

Jang yritti ensi kertaa loikata talvisena yönä vuonna 1996 uimalla jäisen joen yli Kiinaan. Hän vietti vuoden Kiinan syrjäseuduilla etsien pääsytietä Etelä-Koreaan. Kun se ei onnistunut, livahti mies takaisin Pohjois-Koreaan ja yksinkertaisesti ryömi tiukasti valvotun miinoitetun demilitarisoidun vyöhykkeen yli Etelä-Koreaan.

Jang on yksi vain muutamista suoraan erään maailman tiukimmin valvotuista rajoista yli selvinneistä loikkareista.

Jang ymmärsi seksuaalisen suuntauksensa vasta luettuaan artikkelin seksuaalivähemmistöjen oikeuksista Etelä-Koreassa vuonna 1998.

”Oli kuin maailmaani olisi syttynyt valo”, hän kuvailee.

Jangin elämä ei silti ole ollut helppoa. Homoseksuaalisuus on tabu myös Etelä-Koreassa. Lisäksi hän on saanut myöhemmin tietää, että hänen kolme veljeään ja siskonsa olivat kuolleet sen jälkeen, kun heidät karkotettiin kylästään Jangin loikkauksen takia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)