Verkkouutiset

Potilas ottaa jonotusnumeron Diacorin lääkäriasemalla Helsingissä. LEHTIKUVA / IRENE STACHON

Halutaanko työterveys ajaa alas? ”Kaikki joutuisivat yhdessä jonottamaan”

Tutkijoiden mukaan työntekijöiden nopea pääsy hoitoon on epäreilua muita kohtaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustaja Arto Satonen puolustaa Twitterissä suomalaista työterveysjärjestelmää. Tutkijoiden mukaan työterveys on kuitenkin epäreilu, koska sen piirissä olevat pääsevät muita nopeammin lääkärin paikkeille ja hoitoon.

– Ymmärsin hallituksen puheista, että soteuudistus tehtiin juuri siksi, että julkiseen terveydenhoitoon pääsee nopeammin kuin ennen. Nyt tutkijat puhuvat, että työterveyshuolto pitää ajaa alas, jotta kaikki joutuvat yhdessä jonottamaan. Kuinka tässä näin kävi?, kokoomusedustaja kysyy tviitissään.

Satonen viittaa Ylen työterveyshuoltoa arvostelevaan uutiseen.

Jutussa haastateltujen asiantuntijoiden mukaan työterveyshuolto toimii erinomaisesti, mutta se tuo koko terveydenhuoltojärjestelmään paljon tehottomuutta, resurssien hukkakäyttöä ja huonoja kannustimia ja epätasa-arvoa. Vastaavaa kritiikkiä on aiemmin esittänyt myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Mika Salminen.

Aihe on herättänyt keskustelua sosiaalisessa mediassa.

Suomen Yrittäjien mukaan Ylen artikkelissa ei tuotu esiin työterveyden myönteisiä vaikutuksia.

– Ilman työterveyshuoltoa julkisen sektorin tulisi hoitaa palvelut kahdelle miljoonalle työnterveyden piirissä olevalle henkilölle. Tämä paisuttaisi entisestään julkisen sektorin hoitojonoja ja odotusaikoja. Samalla ihmisiä seisotettaisiin jonossa työkyvyn mahdollisesti entisestään heikentyessä, toteavat Suomen Yrittäjien johtaja Harri Jaskari ja elinkeinopolitiikan asiantuntija Henrik Wickström blogikirjoituksessaan.

Työterveysjärjestelmä on heidän mukaansa kustannustehokas, vaikuttava ja sen keskeinen tehtävä on myös ennaltaehkäistä ammattitauteja ja työperäisi sairauksia.

– Työnantajayrittäjälle on erittäin tärkeää, että työntekijöiden terveydestä pidetään huolta ja että työntekijät pääsevät sairastuessaan ripeästi hoitoon. Sairauslomapäivän kustannus on lähes aina suurempi kuin työterveyspalvelun hinta. Työnantajat rahoittavat 80 prosenttia työterveyshuollon kuluista.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)